Categories: Ljekovita biljka

Ječam može uspješno da smanji kolesterol

Suvremena nauka uklanja predrasude koje imamo o ječmu, da je sirotinjska hrana, manje zdrava od pšenice i slične. Odličnu ljekovitost pokazala je ječmena kaša. Često se koristi u alternativnoj medicini.

Naprotiv, ječam je jedna od kvalitetnijih zrnastih kultura, s vrlo širokim mogućnostima upotrebe u prehrani ljudi.

Ječam se posebno odlikuje svojim ljekovitim svojstvima, koja upoznajemo tek od nedavno.

Kao kulturna biljka ječam je uzgajan još u kameno doba, čak pet do šest tisuća godina prije nove ere. Materijalni tragovi kulture ječma pronađeni su uz tokove rijeka Eufrata i Tigra, u dolini Nila te u sojenicama švicarskih jezera. Stari Grci su ječam smatrali darom Demetre, ‘majke žita’, pa su boginji posvećivali žrtvene kolače od ječmenog brašna.

Ječam i ljekovita svojstva

Ječam je žitarica koja po svom biokemijskom sastavu, a posebno po svojim ljekovitim svojstvima, ima puno pravo da živi u ‘miroljubivoj koegzistenciji’ s ostalim žitaricama. U nekim vidovima čak ima i neke prednosti u poređenju sa na primjer pšenicom. Nizozemski istraživači su otkrili da ječam sadrži i do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.

Zbog svih ljekovitih svojstava ječma trebali bismo češće jesti geršlu. Hranljive vrijednosti ječma su, inače, slične ostalim vrstama žitarica pa da ih spomenemo. Dakle u ječmu možemo pronaći 11% bjelančevina, 1,8% masti i ukupno 73,4% ugljikohidrata u cijelom zrnu. U oljuštenom zrnu ječma te se vrijednosti nešto mijenjaju, točnije postotak bjelančevina i masti se smanjuje, ali se povećava postotak ugljikohidrata.

Minerali u ječmu

Ječam je bogat i mineralima: kalijem, fosforom i magnezijem, te kalcijem, natrijem, sumporom, i željezom. Tu su i mangan, bakar, cink, kobalt, fluor i jod. I vitaminski sastav ječma sličan je vitaminskom sastavu većine žitarica, pa da spomenemo da ječam sadrži gotovo sve vitamine, posebno vitamina B.

Ljekovita svojstva ječma također su brojna, jer rezultiraju iz djelovanja njegovih glavnih sastojaka, kao što su škrob, dušične materije, biljna mast s obiljem nezasićenih masnih kiselina, šećer, enzimi i slično. Ječmena sluz koja nastaje prilikom kuhanja oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca, a u vanjskoj primjeni upotrebljava se kao topli oblog za sazrijevanje čireva i ublažavanje oteklina. Juhe od ječmene kaše s dodatkom zeleni i začina izvrsno su dijetalno jelo za osobe koje su sklone debljanju.

Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlinu za kavu, s dodatkom cikorije, može izvrsno zamijeniti pravu kavu. Ječmena kava pomiješana s mlijekom (bijela kava) izvrstan je i hranljiv napitak za djecu i starije ljude, bez štetnog kofeina.

S N

Recent Posts

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

2 mjeseca ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

3 mjeseca ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

3 mjeseca ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

3 mjeseca ago

Kutija šibica donosi novi spektakl: Velika nogometna imena na veteranskome turniru

Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…

4 mjeseca ago

Osnovni obrasci kretanja za odabir vježbe za sportaše

Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…

4 mjeseca ago