Prvo ćemo vam dati upute kako da sami sebi napravite prirodni jabučni ocat.
Jabučni ocat ne morate raditi od cijelih jabuka, nego možete iskoristiti dijelova jabuka koji su ostali od kolača, kao i koru ako znate da nisu špricane. Kada koristite cijele jabuke, očistite ih od središnjeg dijela i narežite na srednje velike komade. Jabuke očistite od oštećenja i nemojte koristiti gnjile dijelove.
Komade jabuka valja staviti u veću staklenku i napuniti ju malo više od polovine. Ako nemate veliku staklenku možete jabuke staviti i u manje teglice no zbog čestog miješanja tijekom fermentacije koja traje i po par mjeseci jednostavnije je imati sve u jednoj posudi.
Staklenke trebate oprati i sterilizirati kao da pripremamo pekmez. Jabuke zalijte vodom da ih voda sasvim prekrije. Voda može biti prokuhana pa ohlađena ili filtrirana. Svakako treba dodati šećera u količini otprilike pola šalice na 2 litre vode. Šećer valja otopiti u vodi kojom zalijete jabuke. Osim bijelog šećera možete dodati i smeđi šećer ili pak med.
Staklene posude nemojte zatvarati poklopcem nego ih prekrijte gazom kako bi jabuke disale. Tako pripremljene teglice stavite na tamno i toplo mjesto otprilike 2 do 3 tjedna. Nakon tog razdoblja, jabuke valja procijediti i odbaciti, a tekućinu vratiti u teglice i opet pokriti istom gazom. Slijedećih 4 do 6 tjedana potrebno je ocat povremeno promiješati.
>> Jabučni ocat
Kada postanete zadovoljni s kiselošću octa možete ga prebaciti u boce s čepom i početi koristiti.
Tako pripremljeni jabučni ocat bit će mutan i imat će talog na dnu boce, no to je čar nefiltriranog jabučnog octa koji u sebi sadrži voćne enzime i korisne mikroorganizme. Bijeli talog s površine octa može se sačuvati u posebnoj staklenki s malo octa pa ga dodati iduće godine prilikom pripreme octa kako bi ubrzali postupak. Ukoliko ocat želite filtrirati, prvo ga procijedite kroz gazu i pokušajte nabaviti filtar papir i profiltrirati ga kroz njega uz pomoć lijevka.
Da bi pripravili rastvor za tretiranje kože na licu slijedite upute: Potrebno je kratko prokuhati pola litre vode, a kada se prokuhana voda potpuno ohladi u nju dodati jednu žlicu jabučnog octa.
Ovim rastvorom (pomoću vate), svaku večer namažite lice (ako je potrebno i druga mjesta na tijelu).
Jabučni ocat zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima sprječava razvoj bakterija.
Ovaj prirodni preparat jako je dobar za još mnoge stvari, pa slobodno na našem portalu pronađite i ostale članke na temu jabučni ocat. Vjerujemo da ćete pronaći zanimljive stvari o njemu, te da će vam pomoći ako imate nekih problema sa zdravljem.
Svakako sebi pripremite ocat, da ga imate doma, jer vam može zatrebati u mnogim prilikama.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…