Categories: Savjeti i Trikovi

Imunitet se može ojačati – Naučite kako da vaš imunitet održavate na zavidnoj razini

Imunitet je sposobnost, odnosno uspješnost organizma u borbi protiv bakterija ili virusa. S dolaskom lošeg vremena mališani sve češće pobolijevaju, pa se roditelji pitaju kako im pomoći i ojačati imunitet.

Djeca su najčešće izložena raznim oboljenjima jer dugo borave zajedno u skupinama, zadržavaju se u zatvorenim, često neprozračenim, prostorima u vrtićima i školskim učionicama, poneki mališani ne peru redovito ruke i slično, objasnila je liječnica obiteljske medicine dr. Diana Kostanjšek.

Ona dodaje kako se imunitet kod djece može održati na zadovoljavajućoj razini kako bi bio otporan protiv bolesti.

Na prvome je mjestu po važnosti zdrava i uravnotežena prehrana. Redoviti obroci i raznovrsni jelovnik su temelj dobroga zdravlja.

Kuhano povrće, osobito špinat, brokula, mrkva, tikvice, kelj, rajčice, proizvodi od soje i slični drugi sadržaji na tanjuru potkrijepit će imunosni sustav – nastavlja. Kaže kako će djeci najviše pomoći vitamin C, pa preporučuje što češću konzumaciju voća i povrća bogatog tim vitaminom.

Vitamin C je važan jer povećava proizvodnju bijelih krvnih tjelešaca, Važni su, dakako, i drugi vitamini.

Vitamin E, kojeg ima u žitaricama, biljnim uljima i sjemenkama. Pomaže i vitamin D, kojeg ima u ribi, a on regulira cjelokupan dječji obrambeni sustav. Ujutro je dobro uzeti čašu svježe iscijeđenog voća, ili jabuku.

Imunitet osobito jača sok od limuna, jagode, borovnice, marelice, grejpa i sličnog voća -savjetovala je dr. Kostanjšek. Uz vitamine, važne su i bjelančevine te minerali koji jačaju imunološke reakcije organizma. Osobito je uputno djeci ponuditi meso. Bogato je selenom i cinkom te drugim spojevima koji će pomoći zdravlju.

Roditelji ne trebaju sami određivati lijekove, nego se savjetovati o njima sa liječnicima, čak i kada se radi o prirodnim pripravcima.

Tu su, dakako, zdravi i kalorični sir, jaja, orašato voće.

Dnevni unos jogurta, uključujući voćni jogurt, dobrodošao je jer sadrži bakterijske kulture koje djeluju na ravnotežu crijevne mikroflore. Čak 60 posto stanica imunosnog sustava smješteno je u crijevima objašnjava dalje dr. Kostanjšek.

Za imunitet djeteta vrlo su važni redovit san, pijenje dovoljno tekućine poput vode, mlijeka te voćnih sokova bogatih vitaminima bez visokoga udjela šećera. Važni su i probiotski pripravci namijenjeni djeci. Za mlade je fizička aktivnost iznimno važna.

Djeco, bavite se sportom, izlazite u šetnju, obilazite školske prijatelje. Nemojte ostajati u kući, izležavati se i zabavljati se igricama, gledati u televizor ili računalo – savjetuje dr. Kostanjšek te zaključuje kako zdravlje ovisi i o kretanju.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago