Djelovanje patlidžana na naše zdravlje

Patlidžan je kod nas prepoznatljiv po svojem obliku i jarko ljubičastoj boji. No, patlidžani zapravo dolaze u različitim oblicima i bojama. Ima ih duguljastih, tankih, ljubičastih, bijelih i zelenih. Bez obzira na oblik ili boju, svi patlidžani sadrže mnoge korisne hranjive tvari i spojeve koji koriste ljudskom zdravlju. U ovom ćemo se članku uglavnom fokusirati na nama najpoznatije – ljubičaste patlidžane.

Jedna šalica narezanog patlidžana sadrži 20 kalorija, 0,8 grama proteina i gotovo 5 grama ugljikohidrata. Ima i 2,5 grama vlakana što je 10% preporučene dnevne količine vlakana koju moramo unijeti u organizam te je bogat vitaminima, željezom, kalijem i magnezijem.

Mnoge prehrambene dobrobiti dobivene su konzumiranjem kože iz povrća. Isto tako, kod patlidžana je koža puna vlakana, kalija, magnezija i antioksidansa. Zapravo, njegov kemijski sastav nam ukazuje na to da je izvrstan za čišćenje organizma. Uvijek je rangiran među top 10 povrća po top kriteriju.

Konzumiranjem voća i povrća štitimo organizam od bolesti te mu dajemo dodatnu energiju. Tako i patlidžan, osim svega navedenog, koristan je u borbi protiv pretilosti, smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti te osigurava zdrav ten i kosu. Ovo povrće nam daje puno energije te se, kao snažan antioksidans, bori protiv viška kilograma.

Vlakna, kalij i vitamini B i C koje sadržava patlidžana su neke od ključnih tvari za zdravlje srca. Budući da je bogat tim flavonoidima smanjuje rizik od smrti uzrokovane problemima sa srcem. Čak i mala količina flavonoida je vrlo korisna.

Neke su studije dokazale i smanjenje razine kolesterola kod osoba koje su počele konzumirati patlidžan. Istraživanja također pokazuju da sprječava upale u mozgu te olakšava protok krvi u mozgu. To pomaže u sprječavanju mentalnih poremećaja i poboljšanje sposobnosti pamćenja.

Kao ni s drugim voćem i povrćem, ni s patlidžanom ne možete pogriješiti. Njegova svojstva su blagotvorna za organizam.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

2 sata ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago