Categories: Savjeti i Trikovi

Dijelovi namirnica koje bacate, a u stvari su korisni

Bacate li zapravo najbolje dijelove namirnice iz čiste navike? Možda niste ni svjesni njihovih zdravstvenih koristi. Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su njihovi najzdraviji dijelovi.

Mnogo puta dok koristimo određene namirnice, neke njihove dijelove bacamo.

Ne treba uvijek bacati koru od naranče, ili limuna, a jabuku nikako guliti ako znamo da joj kora nije prskana.

Pročitajte u nastavku koje dijelove namirnica bacamo, a zapravo nam mogu dobro doći, ako znamo kako da ih iskoristimo. Nekada se u onom dijelu koji bacimo pronalaze elementi koji nam trebaju a da toga nismo ni svjesni.

U donjem tekstu ćemo napisati neke zdrave i nama jako zanimljive namirnice koje se mogu iskoristiti u potpunosti, umjesto da bacimo dio.

Kora bijelog i crvenog luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protuupalnog djelovanja. Dodajte je u lonac dok kuhate variva ili juhe. Potrebno ju je izvaditi prije serviranja jer je gruba za jesti.

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja potiče cirkulaciju i širi krvne žile. Pomiješajte je u blenderu s pulpom dinje i uživajte u jako zdravom frapeu.

Listovi brokule u sebi sadrže karotenoide. To su jako moćni biljni pigment kojega tijelo pretvara u vitamin A i pomaže kod prevencije raka. Samo ga kuhajte zajedno s brokulom.

Listovi celera imaju pet puta više kalcija i magnezija nego stabljika. Također, listovi sadrže vitamin C i fenolike. To su snažni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u juhe, salate ili umake.

Stabljike blitve su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuhajte ih na isti način kao i šparoge.

Kora od naranče je jako zdrava. Naranča je prepuna vitamina C te je prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, no kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada miksate frape.

Stabljika brokule ima ukusni slatkasti okus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuha, pa je stavite kuhati prije ostatka povrća.

Kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od same pulpe te ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz pulpu u sokovnik i sve zajedno izmiksajte u jako ukusan i zdrav sok.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

4 tjedna ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

1 mjesec ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

4 mjeseca ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

5 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

5 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

5 mjeseci ago