Crvena bobica iz Sjeverne Amerike – Brusnica

Brusnica pripada grupi bobičastih voćki koja, baš kao i borovnica, dolazi iz Sjeverne Amerike. Riječ je o tvrdoj, crvenoj bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus.

Kroz povijest su brusnicu koristili starosjedioci Amerike kao prirodni lijek za mnoge bolesti, prvenstveno za bolesti i upale mokraćnih putova.

Danas je međutim sok brusnice jako popularan, it o ne bez razloga. Riječ je o jako kvalitetnom soku, koji je uz to i ljekovit. Osim toga, ovaj se dragocjeni plod može koristiti u svježem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različite sosove i ukusna jela.

Brusnice su, nutricionistički gledano, bogate bobice različitim zaštitnim tvarima, pa možemo spomenuti vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi poput quercetina koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih karcinoma. Kao zaštitu od karcinoma, možemo spomenuti zaštitu od raka dojke i raka debelog crijeva.

U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo sprečavale rast stanica raka, nego i metastazu tih stanica.

Antioksidanti osim toga pomažu i u prevenciji određenih faktora koji dovode do poajve kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna svojstva, odnosno protugljivična svojstva.

Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za dobar vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare.

Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih putova, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom djelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Novija istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Ako vas zanima još malo o brusnicama, pročitajte članak Brusnicom do zdravlja.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

2 mjeseca ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 mjeseca ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

5 mjeseci ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

6 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

6 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

6 mjeseci ago