Recepti

Ćevapčići ili ćevapi – kako ih napraviti kod kuće da su savršeni na roštilju

Regionalna kuhinja, bilo da su u pitanju restorani ili lokalni fast food, teško je zamisliva bez hit-hrane naziva ćevapčići. Roštilj na kojem se ne nalaze ćevapi teško da i postoji, a mi ćemo za vas složiti recept za ćevape kućne radinosti, koji uvijek možete prilagoditi prema svojoj volji.

Upravo zbog činjenice da ih možete prilagoditi svojem ukusu, ovo jelo može biti još bolje. U pitanju je kombinacija dvije vrste mljevenog mesa, čiji omjer možete sami odrediti. A bitna stavka je i kako začiniti ćevape, te da ćevapi odstoje prije nego završe na roštilju.

Kako se piše – ćevapćići ili ćevapčiči / ćevapi ili čevapi

U samom startu moramo reći kako se ova hrana ispravno naziva ćevapi. Sukladno tome, ispravno je pisati ćevapčići, kako od milja zovemo ovu hranu. Unatoč tome što je ovo vrlo korištena riječ, zbog svojeg malo tvrđeg izgovora prvog slova, u mnogim restoranima još uvijek je moguće naći naziv čevapi ili čevapčići.

To se često događa u manjim restoranima i manje atraktivnim objektima za pripremu brze hrane. No, mnogi će se složiti da se često na takvim mjestima pojeli bolje ćevape nego u bilo kojem elitnijem restoranu. Razlog tome je smjesa, koju iskusni ljubitelji ove hrane znaju bolje pogoditi, te su recept godinama usavršavali dok ga nisu doveli do savršenstva.

Što su ćevapčići?

Ćevapčići su jelo koje najčešće spremamo na roštilju, spravljeni od mljevenog mesa rolanog u manje komade valjkastog oblika. Najčešće veličine kažiprsta odraslog čovjeka, iako je i sama veličina podložna izmjenama. U pitanju je vrlo popularna hrana na Balkanu, stoga su apsolutni hit kada dođu ljudi iz drugih dijelova svijeta koji takvu hranu nikada nisu pripremali.

Pitate li ljude iz Bosne i Hercegovine, oni će reći da su oni kreatori ove zanimljive hrane. Mnogi će se s time i složiti. No, prema nekim informacijama, ova hrana je došla u naše krajeve za vrijeme Osmanlijskog Carstva, od kuda su došle mnoge druge kulinarske delicije. Mi se poviješću nećemo puno zamarati, više nas zanima recept, priprema i serviranje ćevapa.

Koji sastojci vam trebaju da ćevapi budu savršeni

  • 750 grama govedine
  • 250 grama teletine
  • 12 grama soli
  • 2 grama bibera
  • 1 gram slatke crvene paprike
  • 6 grama bijelog luka
  • 3 grama Vegete
  • 20 grama krušnih mrvica (može i bez)
  • 50 mililitara mineralne vode (kisele)
Foto: Angela_Sikiric (Envato)

Ćevapčići – recept koji mi volimo

Kod odabira mesa, govedinu gledamo da ima što manje masti, dok je kod teletine obrnuto – kod nje više masnoće znači sočniji ćevapčići. Potrudite se gledati to, jer želimo da ćevap ima dobru strukturu (govedina sa što manje masnoće), ali da pritom i dalje ima slatkoću i sočnost (koju daje masnija teletina). Naš recept se odnosi na 1 kilogram mesa, a začine možete prilagoditi svojem ukusu.

Nakon što kupimo meso, dobro ga je narezati na manje komade, nasoliti (12 grama soli) i ostaviti da jedan dan prenoći u frižideru. Mnogi ovaj korak izostavljaju jer to smatraju gubitkom vremena, no po našem iskustvu, meso će bolje upiti sol ako ga ostavimo preko noći u frižideru. A drugi dan spremni smo za idući korak – mljevenje mesa.

Idući dan meljete meso i miješate s ostalim začinima

Meso je potrebno samljeti dok smjesa ne dobije strukturu paštete. Bitno je dugo miješati, te u smjesu ubaciti sve začine; biber, slatka crvena paprika, bijeli luk, Vegeta, krušne mrvice i mineralna voda. Oko krušnih mrvica i mineralne vode nema nekog konsenzusa među stručnjacima, taj dio ćete s vremenom usavršiti prema osobnim preferencijama.

Dobro se potrudite miješati smjesu, da se meso i začini ravnomjerno rasporede, kako bi svaki ćevap bio jednake teksture. Ako imate miješalicu ili mašinu za tijesto, posao će biti puno lakši, no i ručno se može postići isto, samo će trajati nešto duže.

Gotova smjesa treba odležati preko noći

Kada ste konačno zadovoljni s izgledom smjese, ona nije spremna za roštilj ili tavicu. Smjesu prekrijte stretch folijom, te ostavite preko noći u frižideru na niskoj temperaturi. Mora biti što niža temperatura, no ne bi smjela ići ispod nula stupnjeva. A treći dan od početka rada slobodno raspalite vatru, jer pravo je vrijeme za pripremu ručka.

Naravno, ćevape možemo peći i na tavici, no svatko tko je već jeo ćevapčiće na roštilju, teško da će prihvatiti ćevape s tavice. Ne pomaže puno niti grill tava, jer miris i okus koji se postiže na drvenom ugljenu nešto je posebno.

Oblik ćevapa i zgodni trikovi

Konačno, kada je žar spreman, vrijeme je da formiramo ćevape u valjkasti oblik, veličine kažiprsta. Roštilj obavezno premazati s uljem ili mašću, u nešto debljem sloju da se ćevapi ne bi lijepili (što se češće može dogoditi ako je žar previše jak). Zarolajte ćevape u rukama, te ih premažite tankim slojem ulja s vanjske strane, kako bi „zatvorili“ pore ćevapa, da se mesni sokovi i začini zadrže u samom ćevapu.

Pecite ćevapčiće ravnomjerno sa svih strana. Okrećite ih periodično da sa svih strana ćevap bude jednako pečen. Kada ćevapi dobiju boju, spremni su za posluživanje. Naravno, ako ste napravili deblje ćevape, peći ćete nešto duže, no procjenu kada je meso pečeno ne možemo opisati riječima, moramo vjerovati vašim vještinama na roštilju.  

Foto: Pixabay

Ćevapi s lukom i kajmakom/ajvarom, posluženi u somunu

Na kraju dolazi serviranje i konzumiranje. Ćevapi se najčešće služe u somunu ili lepinji, a obavezan prilog je luk. Mnogi ćevapoljupci ne mogu jesti ćevape bez luka, jednostavno im to nije to. Pobrinite se da im možete ponuditi kajmak ili ajvar, jer jako se dobro oboje slaže s ćevapima. Tu je ipak stvar što netko više preferira, pa neka svatko odabere što mu najviše paše.

Nadamo se da smo vam pomogli da usavršite svoje ćevape, te iznenadite svoje goste iz inozemstva koji ovo nikada nisu probali. Drugi puta kada dođu, pitat će jesu li danas ćevapi s lukom na meniju? A vi ćete ih s još većim guštom spremiti. Konačno, želimo vam u slast.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

4 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

4 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago