Categories: Ljekovita biljka

Četiri dobra razloga za piti zeleni čaj

Ljudi već stoljećima uživaju u zelenom čaju. Iako je odavno poznato da koristi zdravstvenom statusu, znanstvenici su tek u nekoliko zadnjih godina počeli dokazivati te tvrdnje. Ako želite poboljšati svoje zdravlje to možete učiniti ispijanjem zelenog čaja. Ta vrsta čaja ima mnoge zdravstvene prednosti, a izdvojit ćemo one najvažnije.

Zeleni čaj je jako zdrav, spominjali smo to već dosta puta.

Sada ćemo objasniti zbog čega je zeleni čaj tako dobar, i koji su razlozi da ga pijete. Naravno ne treba pretjerivati, pa u nastavku teksta pročitajte kada je dobro piti zeleni čaj, u kojim količinama, i kako će vam to pomoći.

Osim što ga pijemo kao ukusni topli napitak, da uživamo u njemu, zeleni čaj nam može pomoći protiv određenih zdravstvenih tegoba. Može prevenirati određene bolesti, kao i zaliječiti neke koje već imamo.

Ako vam to sve nije dovoljno, pročitajte o ljekovitom zelenom prahu ove biljke. U Japanu se i danas pije, u ceremonijama, ili kao vrijedan prirodni lijek – zove se Matcha čaj.

Smanjuje rizik od hipertenzije – studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala je da redovita konzumacija zelenog čaja snižava krvni tlak. U tom istraživanju, sudionici koji su pili najmanje 120 mililitara zelenog čaja dnevno smanjili su rizik za dobivanje visokog krvnog tlaka za 46%. Oni koji su konzumirali više od 600 mililitara dnevno smanjili su taj rizik za čak 65%.

Snižava kolesterol – studija o tome objavljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Naime, ona je dokazala da zeleni čaj uzrokuje značajno smanjenje ukupne razine kolesterola u krvi, pogotovo onoga štetnoga koji može dovesti do bolesti srca. Studija je također pokazala da zeleni čaj ne utječe na razinu LDL ili „dobrog“ kolesterola.

Smanjuje rizik od srčanog udara i raka – znanstvenici su proučavali odnos između ispijanja zelenog čaja i srčanog udara te nekih vrsta raka. Utvrđeno je da zeleni čaj značajno smanjuje rizik od tih teških zdravstvenih tegoba. Naime, sadrži polifenole i druge tvari koje pomažu organizmu u prevenciji srčanog udara i raka.

Dobar je za gubitak težine – pijenje zelenog čaja može pomoći ljudima koji žele izgubiti na težini. Znanstvenici su utvrdili da katehini koji se nalaze u zelenom čaju mogu pomoći tijelu u sagorjevanju masti. Ako uz ovaj čaj konzumirate neki od kofeinskih proizvoda, to će poboljšati mršavljenje. Uz to, zeleni čaj čisti tijelo od toksina i drugih štetnih tvari.

Pijte najmanje jednu šalicu zelenog čaja svakoga dana i upoznat ćete sve zdravstvene prednosti ove biljke. Što više pijete, bolje ćete se osjećati.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

5 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago