Bobice smreke jako su zdrave a uz to i dostupne na području gdje obitavamo. Saznajte malo o bobicama ove zimzelene biljke, i kako smreka bobice koristimo kao lijek.
Zbog svojih ljekovitih svojstava, smreka zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini.
Dobro je poznata i po tome što se dodajte u rakiju Klekovaču. Ovisno od staništa, smreka može biti patuljastog rasta ili visoka i do nekoliko metara. Raste na kamenitim i kraškim terenima, rasprostranjena je od Arktika pa do tropske Afrike.
Bobice smreke se koriste kao prirodni lijek – Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti, no posebno se ističu njezini aromatični plodovi gorko-sladunjavog okusa. Ove malene bobice sakupljamo od jeseni do zime, te ih sušimo na vjetrovitom mjestu u tankom sloju, uz često prevrtanje lopaticom. Na isti način suše se iglice i vršci grančica, ali se prethodno sitno isjeckaju.
Smreka je izvrstan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja, astme, želučanih bolesti, znojenja, čak i gonoreje. S obzirom na to da posjeduje antibakterijska svojstva, uspješno se koristi za liječenje infektivnih bolesti pluća. Kao diuretik regulira rad bubrega i pospješuje izbacivanje urina, pomaže probavnim organima, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previju na čelo.
Eterično ulje kleke posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje. Koristi se i za inhalaciju dišnih organa.
Plod smreke, odnosno bobice u sebi sadrže smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli, kao i brojne minerale, posebno kalcij, kalij, mangan i sumpor. U 100 grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.
Ipak, kleku bi trebalo koristiti obazrivo, jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega. Inače, osobama s osjetljivim bubrezima ne preporuča se čaj i preparati od ove biljke zbog terpentina, koji može izazvati iritacije i upalu ovog organa. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može dovesti do kontrakcija maternice.
Čaj i sirup od smreke – Čaj se priprema tako što se žličica dobro zgnječenih plodova prelije s 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta. Zatim se procijedi i piju se najviše dvije šalice dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati.
Sirup od smreke napravite po receptu koji smo već prije objavili.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…