Naučite neke osnovne stvari u vezi aditiva.
Izbjegavajte spomenute dodatke kada god znate da su prisutni u nekim namirnicama.
Stoga se preporučuje kuhati kod kuće od svježih namirnica kako tih aditiva ne bi bilo u hrani.
Međutim, ubrzan način života i mnogobrojne obaveze dovode do sve većeg konzumiranja prerađene hrane. U tom slučaju, pažljivo pročitajte sastav proizvoda te izbjegavajte sljedeće aditive. Ovo su dodaci hrani koji štete našem zdravlju. Naravno, nemoguće je u potpunosti izbjeći hranu koja sadrži neke od njih, ali se svakako možemo potruditi da ih svedemo na minimalan unos.
Konzervansi – termin koji označava razne kemikalije koje se koriste od strane prehrambene industrije kako bi se produljio vijek trajanja prerađene hrane. Najčešći su sulfiti koji mogu izazvati alergijske reakcije, nitrati i nitriti koji su kancerogeni. Također, mogu izazvati mučninu, povraćanje i oštećenje DNK.
Umjetna sladila – na tržištu prerađene hrane često se nalaze razna umjetna sladila koja pojačavaju i poboljšavaju okus hrane. Mnoga sladila djeluju na središnji živčani sustav što izaziva nuspojave koje mogu biti blage (glavobolja, vrtoglavica) i teške (problemi s pamćenjem ili konvulzija).
Umjetna bojila – također su široko rasprostranjena u prehrambenoj industriji. Ono što je posebno uznemirujuće je da se najčešće nalaze u žitaricama, grickalicama i pićima. Ova bojila mogu uzrokovati ili pogoršati probleme sa sinusima ili alergijama. Kod djece mogu uzrokovati hiperaktivnost i poremećaj koncentracije.
Glukozno-fruktozni sirup – ovaj kemijski modificiran zaslađivač nalazi se u čitavom nizu proizvoda pa čak i u kruhu. Iako se javnost žalila zbog prekomjerne upotrebe ovog sirupa, on je još uvijek vrlo raširen. Povezan je s pretilošću, povećanjem trbušnih masnih naslaga i stavlja potrošače na povećan rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.
Trans masti – opasnost koja vreba od ovih masti je da podižu razinu kolesterola i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara zbog začepljenja krvne žile. Također su povezane s dijabetesom i nekim oblicima raka.
Dakle, ako kupujete prerađenu hranu, prije konzumiranja pažljivo pročitajte njezin kemijski sastav, posebice koje aditive sadržava. Aditivi koji su gore navedeni treba pod svaku cijenu pokušati izbjeći u svakodnevnoj prehrani.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…