Categories: Ishrana

4 najopasnija toksina u hrani – Što je potrebno izbjegavati?

Jedan od najvećih dugoročnih problema kojega su svjesni zdravstveni stručnjaci je onečišćenje hrane raznim toksinima.

Hrana koju kupujemo većinom sadrži tvari koje su loše za naše zdravlje.

Ne možemo u potpunosti izbjeći svaki štetni sastojak, ali se možemo potruditi da unosimo što je moguće manje štetnih tvari u naš organizam. Saznajte koje toksine trebamo izbjegavati, i zbog čega su oni tako loši po naše zdravlje.

Naime, u hrani koju jedemo pojavljuju se mnogobrojne štetne tvari koje mogu imati negativan učinak na naše zdravlje. U jednom obroku moguće je pojesti čak desetak različitih neurotoksičnih ili kancerogenih kemikalije. Neki toksini su posebno opasni, izdvojit ćemo 4 najopasnija.

Pesticidi – više od 400 pesticida licencirano je za uporabu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove kemikalije nisu uvijek testirane na sigurnost ljudi, iako nema značajnijeg dokaza da su visokorizične. No, uvijek je bolje jesti hranu na kojoj nisu korišteni pesticidi, odnosno onu koja je proizvedena na ekološki način.

Hormoni rasta – goveđi hormon rasta je genetičkim inženjeringom ukomponiran u naprimjer proizvodnju mlijeka. Njegova je zadaća da poveća količina proizvedenog mlijeka na jednoj kravi za 25%. Ti hormoni testirani su na štakorima te je utvrđeno da je 20 do 30% njih imalo u krvotoku te tvari, a kod nekih su se razvile i bolesti.

Aditiva – oko 2000 prehrambenih aditiva odnosno umjetnih bojila i okusa, sredstava za stabilizaciju, zaslađivača i drugih tvari dopušteno je u proizvodnji hrane. Istraživanja pokazuju da neki aditivi mogu biti kancerogeni, prije svega umjetna bojila. Kancerogeni aditivi pronađeni su u bezalkoholnim pićima, sladoledu, slatkišima, pekarskim proizvodima i tjestenini.

GMO – širenje genetski modificiranih organizama još je jedan način spuštanja kvalitete hrane. GMO namirnice razgrađuju temeljne genetske barijere i stalno mijenjaju genetski kod. Sve je to posljedica želje za većom i bržom zaradom proizvođača hrane. Nažalost, time dovode i naše zdravlje u nepovoljan položaj.

Prije konzumiranja obrađivane hrane pažljivo pročitajte što sve ona sadrži. Najbolje je jesti ekološki uzgojeni hranu, na taj će te način biti sigurni da ne unositi štetne toksine u svoje tijelo. Zabrinjavajuće je da nema pretjerano puno ispitivanja sigurnosti hrane.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago