Categories: Savjeti i Trikovi

7 odličnih namirnica za cjelokupno zdravlje

Kad se govori o prednostima antioksidansa najčešće se spominje borba protiv raka. Iako je to vrlo važno, ta prednost nije jedina koju ovi sjajni spojevi mogu učiniti za ljudsko tijelo. Oni također mogu pomoći u prirodnom liječenju niza drugih bolesti poput onih srčanog, probavnog i respiratornog sustava.

U nastavku donosimo pregled 7 namirnica koje su nevjerojatno bogate antioksidansa tako da pridonose cjelokupnom zdravlju, a u isto vrijeme su i sve pristupačnije.

Crna riža – sadrži spojeve koji se zovu antocijani, oni su povezani sa sprečavanjem raka, srčanih i drugih bolesti. Također, crna riža bogata je vlaknima i ima visoki udio vitamina E.

Batat – ovo korjenasto povrće je vrlo razumne cijene i vrlo je bogato antioksidansima. Sadrže u velike količine prehrambenih vlakana te su izvrstan izvor vitamina A. Batat ima i niži glikemijski indeks od običnog krumpira.

Jabuka – ovo voće ima tendenciju da je njezina cijena znatno niža od drugih plodova, a opet je bogata antioksidansima. Najbolje ju je jesti neoguljenu jer tako tijelo dobiva najviše hranjivih tvari.

Grah – vrlo je jeftin, te bogat antioksidansima i prehrambenim vlaknima. Sadrži i folnu kiselinu, željezo, kalij i cink. Puno je bolje pripremiti suhi grah, nego onaj iz konzerve. Na kraju krajeva, to je i jeftinije.

Brusnice – maleno bobičasto voće primjerice ima više antioksidansa nego kava, borovnice i crno vino. Suhe brusnice su nešto bolje od onih svježih.

Kava – u kombinaciji s kofeinom mnogi znanstvenici vjeruju da je kava odličan način kako bi se sprječile bolesti srca. Također, nevjerojatno je bogata antioksidansima.

Zeleni čaj – posljednji, ali ne najmanje važan. Također je jeftin i sadrži neke od najboljih poznatih antioksidansa. Posebno je dobar za žene, a istraživanja su pokazala da oni koji ga piju svakoga dana mogu smanjiti rizik od smrti izazvane srčanom bolešću za najmanje 30%.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago