Categories: Savjeti i Trikovi

Žučni kamenci – Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće

Žučni kamenci su najčešće uzrokovani teškom hranom uslijed koje se pojavljuje tupa bol u desnom gornjem dijelu trbuha. Žučni kamenci ponekad miruju godinama ne izazivajući bolove. Veće ili manje kamenje nastaje uslijed gomilanja razgrađenog kolesterola i kalcija koji se nakupljaju u žučnom mjehuru.

Žučni kamenci su relativno čest poremećaj a riječ je o bolesti žučnih putova.

Učestalost ove pojave se ipak razlikuje ovisno o rasi, mjestu življenja i prehrani. Gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće.

U 80% slučajeva kamenci su posljedica taloženja kolesterola i zovu se kolesterolski kamenci.

Prehrana svakako igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, za kojom često posežemo u zimskim mjesecima.

Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol.

Osim fizikalnim pregledom, koji otkriva bolnost u gornjem desnom dijelu trbuha, žučni kamenci se dijagnosticiraju krvnim pretragama te rendgenskim i ultrazvučnim pretragama.

Prednost endoskopske metode je u manjem oštećenju trbušne stjenke, bržem poslije operativnom oporavku bolesnika i manje vidljivim ožiljcima.

Kada osoba boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, obično se preporučuje prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći dodatne komplikacije.

Kada to kamenje spriječi pražnjenje mjehura, dolazi do prvih simptoma, a to su bolni grčevi, povišena tjelesna temperatura, drhtavica i prekomjerno znojenje. Može se pojaviti i žutica.

Kod napada žučnog kamenca treba odmah leći i popiti par gutljaja vode, a za umanjivanje bolova stavite termofor sa toplom vodom na desni gornji dio trbuha. Da bi spriječili stvaranje novih žučnih kamenaca jedite laganu hranu i povrće, a izbjegavajte masnu hranu, bijeli šećer, te mliječne proizvode. Jedite artičoke, šparoge i patlidžan jer te biljke potiču rad žučnog mjehura.

Dobro je piti i sok od svježe iscijeđenog krumpira, sok od mrkve, te od maslačka i artičoke. Čajevi koji potiču rad žučnog mjehura su pelin, maslačak, pepermint, kičica, rosopas i lopuh.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

5 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

5 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago