Categories: Ishrana

Zašto su jaja izvanredna namirnica

Jaja su jako dobra namirnica za jutarnji obrok. Saznajte zbog čega su jaja tako dobra za doručak…

Kažu da ne treba pretjerivati sa jajima, ali ako se jedu umjereno možemo pričati o zdravoj namirnici.

Jaja su zdrava namirnica, posebno za doručak, a u nastavku ćemo pokušati objasniti zbog čega je to tako.

Stručnjaci se spore jesu li jaja doista tako izvanredna za naš organizam jer sadrže neke hranjive koje su prema nekim istraživačima štetne za srce.

No, prevladava mišljenje da su jaja odlična prehrambena namirnica, a posebice za doručak, najvažniji obrok u danu. Mogu se spremati na razno razne načine tako da svatko može pronaći način na koji će mu biti ukusna. Evo nekoliko razloga zašto su jaja izvrsna za doručak.

Daju sve potrebne hranjive tvari za početak dana – već i mala količina daje strašno puno hranjivih tvari. Sadrže vitamin A, selen, vitamine B skupine, folnu kiselinu, a najvažnija hranjiva tvar su bjelančevine. Mangan i kalcij također su nalaze u jajima, što je zdravo za kosti. Zbog jedinstvenog sastava hranjivih tvari jaja će vam dati dugotrajan osjećaj sitosti i energiju za naporni radni dan.

Pomažu izgraditi mišiće – najbolji način za izgradnju mišića je prehrana bogata proteinima, ali s malo kalorija. Nema puno namirnica koje nude takvo što, a jaja spadaju među njih. Vitamin B12 pomaže u rastu mišića, a nizak udio kalorija je odličan jer ih možete jesti u velikim količinama bez straha od dobivanja na težini.

Korisna su za kožu i vid – jajima se možemo obraniti od bora, a antioksidansi su odlični za spriječavanje bolesti očiju.

Podižu razinu dobrog kolesterola – mnogi smatraju da su jaja nezdrava zbog sadržaja kolesterola, no radi se o dobrom kolesterola koji je potreban ljudskom tijelu. Poznat i kao HDL kolesterol smanjuje rizik od srčanog udara i sličnih problema. Neke studije pokazuju da se razina tog dobrog kolesterola može povećati 10% ako se jaja konzumiraju redovito.

Lako se kombiniraju s drugim namirnicama – osim što su ukusna mogu se dodati u razne obroke, uključujući slatka i slana jela. Njihov blagi okus dobro pristaje u mnoge druge namirnice.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

5 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

5 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago