Začini koji su dobri kao hrana i kao lijek

Ljekovito začinsko bilje koristi se kao ukusan dodatak jelima, ali isto tako za pripremu čajeva koji ublažavaju bolove, reguliraju probavu, umiruju nas te potiču naš apetiti.

Glavni sastojak svih začina su mirisne isparavajuće supstance, odnosno eterična ulja, koja posjeduju antiseptičko djelovanje. Upravo zbog ovih sastojaka, začini se koriste u veoma malim količinama. Sadrže i tanine, gorke ljekovite supstance, sluz, kao i veliki broj vitamina i minerala neophodnih za naše zdravlje.

Neki od začina koje često susrećemo, a jako su dobri za naše zdravlje su:

Bosiljak – Ova ljekovita biljka najčešće se koristi za opuštanje i smirenje, kao i kod nekih probavnih tegoba, kao što je nadimanje i mučnina. List bosiljka je veoma ukusan dodatak salatama, umacima sa paradajzom, juhama i jelima od povrća.

Kim je od davnina poznat kao dobar diuretik, a također potiče i izlučivanje mlijeka, pa ga liječnici često preporučuju dojiljama. Odlično je sredstvo protiv nadimanja, a upravo zbog toga što olakšava probavu, kim se dodaje teže svarljivim jelima, kao što su ona od graha i drugih mahunarki. Protiv nadutosti možete uzeti žlicu kima i preliti ju sa šalicom vruće vode. Ostavite da djeluje 10-15 minuta i pijte 2 puta dnevno prije jela. Također, ovaj začin regulira i menstrualni ciklus, ublažava grčeve maternice te olakšava porođajne bolove.

Lovorov list ima jako ugodan miris koji će poboljšati ukus svakome jelu. Preporučuje se samo jedan do dva lista kao dodatak, da jelo ne bi dobilo gorak ukus. Iscijeđeno ulje svježeg lovora koristi se kao odličan lijek kod kožnih oboljenja i bolnih mišića.

Kopar – Ovaj začin je izuzetno bogat eteričnim uljima, koja su veoma osjetljiva na toplotu, pa se kopar uvijek dodaje na samom kraju pripremanja nekoga jela. Koristi se u raznim umacima i jelima od povrća i mesa, kao i konzervans za čuvanje zimnice. Poznat je čaj od kopra kojim se liječe problemi sa hemoroidima, kao i grčevi kod malih beba i odraslih.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago