Šparoge su niskokalorične, a uz to i bogate vitamina, mineralima te vlaknima zbog čega su idealne za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.
Pored toga, pomažu u liječenju mamurluka, a od davnina se smatraju i afrodizijakom.
Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelančevine, 2,6 posto ugljikohidrate i 0,7 posto masti. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom.
Šparoge ubrzavaju oporavak nakon bolesti. One dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje što znači da potiču čišćenje organizma. Šparoge su bogate i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile. Idealne su i za zdravlje srca, a budući da su bogata kalijem čuvaju i zdravlje kostiju, jer smanjuju gubitak kalcija. Djeluju i protiv zatvora, jer su bogate vlaknima, upotrebljavaju se kao oblog protiv ekcema, a preporučaju se i dijabetičarima i rekonvalescentima. Šparoge nam pomažu i pri otežanom mokrenju, kao i kod ublažavanja menstrualnih tegoba. Neutraliziraju amonijak koji nas čini umornima i štiti male krvne žilice od pucanja. Šparoge reduciraju kolesterol, snižavaju krvni tlak i ojačavaju oslabljene kapilare. U šparogama se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala za koje se zna da uzrokuju rak. Također su bogate inulinom, probiotikom koji potiče razvoj probiotičkih bakterija i neutralizira patogene bakterije koje se nalaze u crijevima.
Neke nove studije pokazuju da aminokiseline i minerali u ekstraktu šparoge mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od otrova iz alkohola. Šparoge se od davnina smatraju afrodizijakom, ne samo zbog svog falusnog oblika, već i zbog visokog udjela vitamina E, za koji se često zna reći da je vitamin plodnosti budući da stimulira proizvodnju seksualnih hormona. Šparoge se posebno preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju. U samo pet vrhova šparoga možemo pronaći 110 miligrama folne kiseline, koja pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća, debelog crijeva i uterusa.
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…
Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…
Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…