Vitaminima zaustavite kronični umor – Prepoznajte važnost vitamina za pravilan rad organizma

Svakodnevnim unosom namirnica kao što su meso, riba, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, brokula, krumpir, grah, paradajz i soja unosimo sastojak koji sprečava pojavu kroničnog umora. O kojem je sastojku riječ?

Vegani i vegetarijanci koji ne paze na nadoknadu hranjivih materija te osobe koje žive u siromašnim uvjetima i rijetko jedu meso ili ribu pate od nedostatka vitamina B3. B3 ili nijacin, je vitamin B kompleks a čija je uloga pretvaranje složenih ugljikohidrata u krvni šećer glukozu. Pomaže i u metabolizmu masnoća i proteina u energiju.

Simptomi koji upućuju na nedostatak vitamina B3

S obzirom da je B3 važan za procese stvaranja energije u našem organizmu, najjasniji simptom njegovog nedostatka je mišićni umor i osjećaj općeg umora. Nijacin je element koji mozgu osigurava energiju pa nedostatak ovog vitamina dovodi i do simptoma povezanih s oslabljenim mentalnim funkcioniranjem poput gubitka pamćenja, smanjenom sposobnosti koncentracije, iritabilnosti i čestim promjenama raspoloženja. Često kod osoba sa nedostatkom nijacina dolazi do gubitka apetita, što može dodatno pogoršati situaciju.

Dodatni simptomi manjka vitamina B3 uključuju loš izgled kože, oticanje i upalu desni, jezika i nosne šupljine. Osobe koje nedovoljno unose ovaj vitamin često pate od dermatitisa, a ozbiljan nedostatak može dovesti do stanja koje nazivamo pelagra.

Njega karakterizira ozbiljan gubitak težine, dermatitis, proljev, depresija, senilnost te pojava bijelog, zacakljenog jezika.

Izvori vitamina B3 su ukusne grickalice kojima možete zamijeniti loše namirnice

S obzirom da je ovaj vitamin topiv u vodi, naše tijelo ga ne može uskladištiti i tako koristiti po potrebi. Umjesto toga, moramo ga svakodnevno unositi. Bogati izvori nijacina su meso, riba, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, brokula, krumpir, grah, rajčica, soja itd.

Ako se odlučite da koristite umjetne vitaminske preparate, ne uzimajte više od 18 miligrama dnevno. Vegetarijanci i vegani moraju obratiti posebnu pažnju na nedostatak nijacina i svoje potrebe prilagoditi novim izvorima vitamina B3.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago