Upala mozga – Što je i kako se liječi ova bolest?

Upala mozga također je zarazna bolest koju uzrokuju virusi i bakterije. Bolest se javlja u toku dječjih zaraznih bolesti poput ospica, kozica i zaušnjaka, a nekada i gripe, posebice u teških oblika spomenutih zaraza.

Bolest počinje povišenom temperaturom, glavoboljom, bezvoljnošću i poremećajem svijesti.

Nekada dolazi do nesanice, a u pojedinim slučajevima pojavljuje se pospanost. Bolesnik štuca, zijeva, vidi dvostruke slike. Isto tako, nastupaju smetnje sluha, govora, ravnoteže, mlitavih kretnji rukama i nogama, kao i do pojava padavice. Pojavljuju se nemiri, uzbuđenost, žalost i strah. Svijest je u bolesnika veoma promjenljiva. Ukoliko se bolest ne liječi u početku, u djetinjstvu dolazi do trajnih oštećenja mozga. Kao posljedice javljaju se duševna zaostalost, padavica i slično.

Liječenje upale mozga sa čajem od ljekovitih biljaka: 30 grama cvjetova kunice, 30 grama stabljike odoljena, 30 grama korijena iđirota, 30 grama stabljike broćike žute, 30 grama stabljike majorana i 30 grama plodova šipurike.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite trave treba jako usitniti i u jednu litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 grama te mješavine. Namočiti da stoji preko noći. Ujutro se mješavini doda 6 žlica meda, zatim se stavi na tihu vatru i kuha jednu minutu. Ohladi se poklopljeno. Čaju se doda sok od jednog limuna. Procijediti u bocu i držati na tamnom mjestu. Piti dnevno 6 dl, svakih pola sata po pola decilitra.

Uz taj osnovni lijek uzimati ne zaslađeni, hladan kompot od divljeg voća. Dnevno popiti 2 dl kiselog mlijeka sa sitno stučenim bijelim lukom i malo soli.

Jesti svježu hranu sa što više vitamina, manje slanu i pripremljenu isključivo na biljnom ulju, bez dodatnog zaprživanja. Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i kavu te jesti konzervirane prerađevine.

Kao osnovni lijek može poslužiti i čaj pripremljen od sljedećih ljekovitih biljaka: 20 grama listova matičnjaka, 20 grama stabljike majčine dušice, 20 grama ive trave, 20 grama kore ive vrbe, 20 grama puzave pirevine i 20 grama stabljike piskavice.

Čaj se pije i koristi kao prethodni. Umjesto kompota od divljeg voća može se uzimati čaj od istih trava. Čaju se dodaje malo svježeg limunova soka.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago