Pročitajte koje su nutritivne vrijednosti kelja, zbog čega je ušao u skupinu supernamirnica.
Kelj je odličan izvor kalcija, magnezija, vitamina K, vitamina A, vitamina C, biljnih vlakana, željeza, folne kiseline, aminokiselina, antioksidanta flavonoida i luteina. Lako ga je pripremiti na raznovrsne i ukusne načine, a evo i zašto je kelj posebno zdrav.
Jeste li znali ovo? 70 grama kelja sadrži 206% dnevno preporučene doze vitamina A, 134% vitamina C, 684% vitamina K! Ovakvu koncentraciju vitamina i antioksidanata rijetko da ćete pronaći u bilo kojoj drugoj biljci. Znači, kelj je namirnica koja će vam osigurati dnevnu dozu zdravih elemenata za zdravlje očiju, kostiju, kože, zuba, te imunološkog sistema.
pročitajte u nastavku još na ovu temu.
Istraživanja su pokazala da unosom kelja, ne samo da smanjujemo šanse za nastanak, nego pomažemo tijelu da se liječi od 5 vrsta raka, a tu ubrajamo rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i kronične opstruktivne bolesti pluća.
[table caption=”Kelj” width=100% height=100% colwidth=”20|150|250″ colalign=”center|center|center|”]
VITAMIN,VAZAN ZA,IZVOR
A,oci – imunoloski sistem i kozu, citrusi – vecina povrca – tamnozeleno povrce – mrkva i mlijeko,
B6,pravilan rad mozga i zivcanog sistema – produkciju crvenih krvnih zrnaca,mahunarke – orasasti plodovi – crveno meso – riba – jaja – spinat,
B12,produkciju crvenih krvnih zrnaca i zivcani sistem,mlijeko – jaja- pilece meso – crveno meso – riba,
C,kosti – zube i kozu,citrusno voce – bobicasto voce – spinat – kivi i paradajz,
D,kosti – apsorpciju kalcija, sunceva svjetlost – zumance i mlijeko,
E,crvena krvna zrnca – zazstitu od ostecenja stanica, orasasti plodovi – biljno ulje – zitarice i zeleno povrce,
K,za pravilno zgrusavanje krvi – za bolju ugradnju kacija u kostima, zumance – tamno zeleno povrce – krastavac,
[/table]
Kelj nam je dostupan uvijek – Iako se kelj smatra zimskom biljkom, dostupan nam je tijekom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuha, a može da se jede i sirov ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuha, krčka, kuha na pari ili prži. U jelima može da zamijeni špinat ili kupus. Možete da ga isjeckate sitno kao peršin i dodate salatama ili juhama. Kelj će dati boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu.
Jedan brzi i jako zdravi recept od kelja – Za recept Vam je potrebno: Šaka listova kelja, 1 banana (isjeckana), 1 jabuka (isjeckana), šalica jogurta (ako imate sa vanilijom ide fantastično!), prstohvat cimeta i 1 žlica domaćeg meda
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miskajte između 10 i 20 sekundi, odnosno do željene gustoće. Dobar tek!
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…