Categories: Recepti

Trava iva: Ljekovita biljka naših krajeva

Trava iva je ljekovita biljka latinskog imena teucrium montanum. Raste u planinskim krajevima diljem svijeta. U našim krajevima je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj.

Prepoznaje se po malim grmićima s blijedo žućkastim cvjetovima na vrhovima grančica. Stabljike su joj pretežno uzdignute i djelomično drvenaste, a listovi su bez peteljke, dlakavi samo na prednjoj strani, zelene i sivo bjeličaste boje.

Trava iva raste po suhim, toplim i krševitim mjestima i to na visinama od oko 800 metara i više, uglavnom na južnim obroncima.

Ljekovita svojstva i sastav trave ive

Ova biljka se koristila za liječenje još u doba antike. Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu koje govori o tome da trava iva omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.

Ova biljka je jedna od najpouzdanijih ljekovitih biljaka iako je manje poznata u široj javnosti. Veoma se cijeni u planinsko-brdskim krajevima, a za ovu biljku kažu da liječi skoro sve teške bolesti.

Postoji narodna izreka za ovu biljku, a to je:  „Trava iva od mrtva pravi živa“.

Okus biljke je izuzetno gorak. U narodnoj se medicini koristi za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Ljekovitost biljke

Gorke tvari koje ova biljka ima u svom sastavu su tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol. Zbog ovih sastojaka se često preporučuje za jačanje imuniteta, a odličan je lijek i za ljude koji su izloženi jakom stresu. Također pomaže i kod mnogobrojnih bolesti želuca te olakšava nadutost.

Zbog svojih antiseptičkih djelovanja koje ova biljka ima uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Također je djelotvorna i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Uz pomoć čaja od trave ive možete liječiti grčeve i očistiti krv. Još se upotrebljava i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti.

Neka nova istraživanja pokazuju da je razina antioksidativnih tvari u čaju podjednaka onoj u ginku i zelenom čaju, koji su poznati po izvanrednoj ljekovitosti.

Tinktura ove ljekovite biljke pomaže kod hemoroida, zatim kod bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Kupka od ove biljke je odlična za vašu kožu pogotovo ako se radi o ranama i promjenama na koži. Često se koristi u obliku balzama za ublažavanje  reumatizma.

Možemo reći da je trava iva univerzalni lijek za gotovo sve bolesti te je isprobajte ako imate problema s bilo kojom bolesti.

Svojstva trave ive su: pomaže kod želučanih bolesti, djeluje protiv bakterija i gljivica, smanjuje upale, odličan je antioksidans, pomaže kod depresije, izbacuje višak tekućine iz organizma, regulira probavu, čisti organizam, jača imunitet, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, pomaže kod hemoroida i dijabetesa.

Trava iva – recepti za zdravlje

U nastavku ćemo napisati neke poznate ljekovite recepte od trave ive. Naučite iskoristiti ljekovita svojstva biljke, i pripremiti prirodni lijek za bolesti koje vas muče.

  • Za čišćenje krvi

Žlicu suhe i usitnjene trave ive prelijte s 250 ml kipuće vode, poklopite i kuhajte 2 minute. Ostavite da odstoji 15 minuta te procijedite. Ovakav čaj pijte 3 puta na dan po jednu šalicu prije glavnih obroka. Čaj se pije bez šećera.

  • Protiv hemoroida i žuči

20 grama biljke potopite u 100 mililitara konjaka te ostavite dva tjedna da odstoji. preporuča se piti tri puta na dan po 20 kapi ovako dobivene tinkture.

  • Jačanje organizma

Travu ivu pomiješajte s matičnjakom, majčinom dušicom i hajdučicom u jednakim omjerima po 20 grama. Zatim jednu žlicu ove mješavine prelijte šalicom kipuće vode i poklopite. Ostavite da se ohladi nekih 20 minuta, procijedite i pijte tri puta na dan pola sata prije obroka.

  • Vino za jačanje imuniteta

U litru crnog vina potopite 20 grama trave ive te ostavite da stoji 8 dana. Ovakvo vino se pije po jedna čašica tri puta dnevno prije jela. Možete isprobati i ovaj recept: osušenu biljku sameljete u mlinu za kavu te uzimajte jedan do tri grama prije jela.

  • Probavni i dišni putovi

Jednu žličicu suhe trave prelijete s 2 decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata te procijedite.  Pije se dvije do tri šalica na dan. Ako liječite probavni sustav čaj se ne šećeri, a ako se liječi dišni sustav čaj se zasladi s medom.

  • Tinktura

200 grama listova i cvjetova trave ive prelijte s litrom 60-postotnog alkohola, bocu dobro zatvorite i držite na toplome mjestu mjesec dana. nakon toga procijedite i pijte 2 do 3 puta dnevno po 15 do 20 kapi s malo čaja ili soka.

Tinkturu možete napraviti i da 20 grama biljke namočite u 1 decilitru konjaka i ostavite da odstoji 14 dana.  Nakon toga se procijedi i pije 3 puta dnevno po 20 kapi. Ovako dobivena tinktura se koristi za liječenje bolesti žuči, bijelog pranja kod žena, hemoroida i tuberkuloze.

  • Tinktura protiv slabe cirkulacije i proširenih vena

Pomiješajte po 50 grama sušenog lista koprive, sušene trave ive, sušenog kantariona i isto toliko sušenog nevena te stavite u veću teglu ili bocu, dodajte litru loze ili neke druge kvalitetne rakije, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 30 dana. Biljke će za to vrijeme upiti dosta tekućine. Nakon toga ih dobro iscijedite kroz gazu jer je to najbolji dio rakije.  Tako dobivenu tekućinu prelijte u čistu staklenu bocu te čuvajte na hladnom i mračnome mjestu. Pije se po jedna žlica dnevno ujutro prije jela ili tri puta dnevno prije jela po jedna žličica.

  • Za liječenje rana

Pripremite kupku tako da u lavor stavite malo mlake vode te dodajte 20 do 30 kapi tinkture i namačite oboljeli dio tijela.

  • Protiv reume i artritisa

Trava iva se često koristi u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Tradicionalno sredstvo za pripremu ljekovitih masti je svinjska mast. U tri žlice rastopljene ne prevruće svinjske masti dodamo dvije žlice sitno narezanih suhih biljnih dijelova, ostavimo da se ohladi i stvrdne. Zatim je lagano rastopimo i ohladimo. Ovo ponovimo još dva puta te nakon toga ocijedimo u pripremljene posude.

  • Čajna mješavina za brži oporavak kod upale pluća

Pomiješajte po 100 grama trave iva, biljke oman i očajnice, zatim uzmite 3 žlice ove mješavine i pomiješajte sa 750 mililitara proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga procijedite i pijte nezaslađeno tijekom dana u manjim gutljajima.

  • Čajna mješavina za normalizaciju rada jetre

Pomiješajte po 20 grama trave iva, gujine trave i maslačka te biljke sameljite u blenderu. Mješavinu spremite u teglicu koja se može dobro zatvoriti i čuvajte na tamnome mjestu. Preporuča se uzimanje jedne žlice praha s malo vode ili čaja od mente i to tri puta na dan pola sata prije jela. Ova kura traje mjesec dana.

  • Gorka travarica za probave i poboljšanje apetita

Pomiješajte 20 grama trave iva te po 10 grama trave lincura, podubica i iđirot. Ovu mješavinu biljaka stavite u čistu, suhu teglicu ili bocu te prelijte litrom jake voćne rakije. Dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnome mjestu 12 dana te povremeno pretresite. Nakon toga procijedite i pijte po jednu čašicu prije jela.

  • Mješavina protiv akni

Pomiješajte jednaku količinu listova matičnjaka, stabljike rusomače,  listova kadulje, listova i cvjetova vrijeska, stabljike ive trave, korijena puzave pirike i korijena odoljena. Sve biljke se prije dobro usitne i pomiješaju. Zatim u litru kipuće vode dodajte 5 grama ove mješavine biljaka i kuhajte poklopljeno pola minute. Nakon toga ohladite, prelijte u bocu i držite dobro zatvoreno. Svakog dana popijte pola litre ovog čaja.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

1 dan ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago