Categories: Ishrana

Super hrana za nadolazeću jesen – Što jesti u zimskom periodu?

Kada ljeto završi, plodovi koji su u sezoni se mijenjaju. Iako je ovaj dio godine nepredvidiv što se vremena tiče, dobro je znati kojim će namirnicama trgovine biti pune sljedećih mjeseci.

Prije nego nas uhvate zimski mjeseci, potrebno se osigurati važnim nutrijentima.

Naš organizam treba razne spojeve, minerale i vitamine za pravilan rad, pa je dobro da se opskrbimo namirnicama koje možemo konzumirati kroz zimski period.

Osim ukusnih zimnica koje pravimo, odnosno ukiseljenog povrća, svakako možemo iskoristiti i namirnice koje rastu u Jesen, a mogu se sačuvati do Zime. Saznajte koje su to namirnice pa se potrudite da ih jedete kada vam zima pokuca na vrata.

Nadamo se da ćete pronaći recepte za pripremu ukusnih i zdravih jela od ovih namirnica.

Donosimo nekoliko namirnica kojima možete unaprijediti svoje zdravlje ove jeseni.

Jabuke – na vrhu popisa nalaze se jabuke. Sve sorte jabuka bogate su vlaknima, antioksidansima i flavonoidima. Mogu se konzumirati praktički cijelu godinu. Ako pojedete jednu jabuku prije obroka ona će vas zaštititi od prejedanja. I kora jabuke je bogata vlaknima i vitaminima pa je idealno jesti jabuku u prirodnom obliku.

Prokulice – mnogima nisu omiljene, ali su izvrsne za zdravlje. U kombinaciji s ukusnim umacima mogu biti odlične. Imaju puno folne kiseline, vitamina K i željezo, sve to su važni nutrijenti za ljudski organizam.

Pastrnjak – može se koristiti za poboljšavanje okusa riže i krumpira, može ga se peći ili dodati u umake i juhe. Pastrnjak je sjajan izvor vlakana i kalija.

Kruška – izvrsna namirnica za doručak, voćne salate, salate. Sirova ili kuhana nije previše bitno jer je izuzetno bogata vitaminom C, bakrom i vlaknima.

Cvjetača – zanimljivo da sezona ovog povrća počinje u jesen i traje sve do lipnja. Može se jesti sirova, kao pire, pečena, u juhi ili umaku. Cvjetača je odličan izvor vitamina C, a sadrži i spojeve koji mogu pomoći u prevenciji raka kao i fitonutrijente koji pomažu u smanjenju kolesterola.

Bundeva – bundeva je puna zdravstvenih beneficija. Bogata je kalijem, vlaknima i vitaminom B. Sjemenke sadrže mnogo magnezija što je idealno za one koji pate od glavobolja. Magnezij može pomoći i mišićima u oporavku nakon treninga.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

4 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

4 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago