Mnoge od nas puno smo puta razmišljale o raznim dijetama, a većina nas je barem jednom u životu i probala neku od njih. I bile su više ili manje uspješne.
Ali, liječnici, pa tako i švedski doktor Andreas Eenfeldt, predlažu kako bismo trebale prestati vjerovati u različite mitove o hrani i da bismo jednostavno trebale slušati i pratiti signale koje nam tijelo šalje. A ne jednostavno slijepo slijediti neku dijetu i u potpunosti izbacivati namirnice koje su nam potrebne za normalno funkcioniranje tijela i cijelog organizma.
Kao što znamo, mi ljudi energiju dobivamo iz dva različita izvora: prvi su ugljikohidrati, koji uključuju i šećere, a drugi izvor su masti.
I već mnogo godina pokušava nas se uvjeriti kako su masnoće loše za naše zdravlje i kako možemo smršavjeti ili održati normalnu tjelesnu težinu jedino ako konzumiramo isključivo proizvode sa smanjenim udjelom masnoće (takozvane low-fat proizvode) i povrće. No, liječnici predlažu kako je izbjegavanje šećera puno važnije i pametnije nego izbjegavanje konzumiranja masnoća. A kada u potpunosti prestanemo konzumirati rafinirani šećer, u našem se tijelu događa nešto jako zanimljivo.
Dakle, kad jednom prestanete brinuti o tome koliko masnoća konzumirate (iako bi to naravno trebalo biti u normalnim, a ne ekstremno pretjeranim količinama) i iz prehrane izbacite (nezdrave) šećere, vrlo je vjerojatno da ćete lakše gubiti višak kilograma te ćete dugoročno moći održati normalnu tjelesnu težinu. A ono što je najbolje, imat ćete više energije, zdravlje kože i kose će vam se popraviti, baš kao i sveukupno zdravlje.
I više nećete neprestano buljiti u poleđine proizvoda u dućanu prije nego ih kupite samo kako biste vidjele koliko kalorija ima, a u isto ćete vrijeme primijetiti kako vam se struk smanjuje i kako se sveukupno osjećate puno bolje nego ikad.
Stoga, ako prestanete jesti šećer na tri dana, već ćete nakon tog kratkog razdoblja primijetiti potpuno novi osjećaj zadovoljstva, i, naravno, nećete neprestano osjećati glad unatoč tome što konzumirate manju količinu hrane.
Mnogi ljudi koji su probali ovakvu metodu mršavljenja i zdrave prehrane – koja uključuje izbacivanje šećera – rekli su kako nakon određenog vremena više nisu imali potrebu za večeru pojesti enormnu količinu hrane te da o hrani, nakon laganije večere, nisu ni razmišljali sve do sljedećeg jutra i doručka.
A evo i primjer menija za tri dana, ako želite promijeniti svoje navike i zaista pokušati izgubiti kilograme na zdraviji način.
Za doručak jedite kajganu sa šunkom ili slaninom,kuhana jaja s malo majoneze, kavu s mlijekom, svježi sir i bobičasto voće te palačinke od bademovog ili zobenog brašna. Dobro će doći salata od zelenog povrća i maslina.
Ručak neka bude nešto poput kotleta, mesa pečenog s lukom, juhe (bez ugljikohidrata, a jedino što nije isključeno su krumpir i grašak), salate (od bilo kojeg povrća i s bilo kojim biljnim uljem) i jela od ribe (osim one ribe koja sadrži velike količine ugljikohidrata).
Za večeru lagano, pečeno povrće (brokula, cvjetača, špinat, paprika), kombinacija kozica i jaja, tost s avokadom i lososom ili bilo što od gore navedenih obroka iz doručka.
Također, morate biti svjesne kako su ovi obroci samo okvirni te da morate jesti onoliko koliko je vašem tijelu potrebno i toliko često koliko vaše tijelo zahtjeva. Ali nemojte se bojati eksperimentirati i već poznatu hranu koju svakodnevno jedete pripremiti na neki drugačiji način.
A ako se ovakvog načina prehrane pridržavate određeno vrijeme, promjene će biti vidljive, a osim svi onih gore navedenih prednosti, više nećete imati ni problema s probavom. I nećete više imati toliku želju za slatkišima.
Izvor: Žena Net
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…