Pravi ljubitelji delicija složit će se da je šparoga jako vrijedna i nadasve ukusna prirodna namirnica. Gurmani doslovno uživaju u šparogama, pa se u sezoni svi mi barem u par navrata počastimo ovom zelenom, prirodnom poslasticom.
Za prehranu, od šparoga koristimo mlade proljetne izdanke biljke, koji su svijetle zelene boje, i pomalo sladunjavog mirisa i okusa.
Šparoge samoniklo rastu u našem podneblju, ali zbog velike potražnje uvijek imamo dojam da nećemo kupiti svoj stručak šparoga. Na sreću, ima ih dovoljno, a osim kupovine, možete ih i sami ubrati već u prvom obližnjem šumarku, pokraj puta ili skrivene u grmovima i drači, negdje pokraj vode.
Cijenjena je šparoga i to s razlogom. Zapravo, mnogo je razloga zbog čega volimo ovu biljku, a da iskoristimo priliku i napišemo – šparoge se koriste i u ljekovite svrhe.
Prvo trebamo spomenuti da divlje šparoge imaju malu energetsku (kalorijsku) vrijednost, točnije u 100 grama biljke pronalazimo tek 79 kJ ili 19 kcal. Šparoge su siromašne bjelančevinama (1,7%), ugljikohidratima (2,6%) i mastima (0,1%).
Ipak, biljka je dragocjena i hranjiva. U šparogama pronalazimo znatne količine minerala i vitamina. Prosječno, u 100 grama biljke možemo pronaći oko 600 mg minerala, od čega najviše kalija. Ostalo su fosfor, sumpor, kalcij i magnezij. Pored svega spomenutog, u šparogama pronalazimo željezo, bakar, cink, fluor, jod i još neke druge mikro elemente.
Među vitaminima koje pronalazimo u šparogama, najviše je zastupljen vitamin C, ali su tu i vitamini grupe B, beta-karoten i provitamin A.
Šparoga je zanimljiva svima nama i zbog činjenice da dospijeva u rano proljeće – kada nemamo baš velikog izbora za svježe voće ili povrće. Često se koristi u pripremanju različitih jela, kao i osvježavajućih i jako zdravih salata.
Sakupljanje šparoga je zapravo jednostavno. Treba vam malo volje i vremena za jednu laganu šetnju, uz koju ćete naravno ubrati količinu šparoga koliko možete iskoristiti.
Svježe ubrane šparogeŠparoge se mogu jesti kuhane, ali su pogodne i za konzerviranje. Doduše, konzervirane češće viđamo u zapadnim kuhinjama, ali možete i sami isprobati. Također, od šparoga se pripremaju razne juhe, variva, salate ali se mogu ispeći sa jajima ili nekom drugom namirnicom za brzo pripremanje doručka ili ručka.
Kada koristite šparoge, trebate znati da se najveći dio spomenutih mikro elemenata nalazi u kožici stabljike. To znači, kada pripremate šparoge, nemojte ih ljuštiti. Dovoljno ih je oprati pod mlazom hladne vode, osušiti i narezati na komadiće.
Kada ih sakupljate, pazite da berete stabljiku u dužini od oko 20 do 30 cm od vrha. Da budemo malo precizniji, kada hoćete sami ubrati šparoge, stabljiku uberete do onog dijela koji će puknuti kada savijete stabljiku. Ako ste uhvatili za dio koji se odlomi, ali ostane privezan kožicom, samo pokušajte odlomiti malo iznad, dok ne dođete do dijela stabljike koji će slobodno puknuti.
Da nastavimo ovu priču o šparogama, vrijedi napisati i recept. U nastavku donosimo jednostavan recept za salatu od šparoga. Ova poslastica će vas osvježiti, a uz to je i jako zdrava.
Salatu od šparoga pripremite na sljedeći način:
Svežanj (stručak) od 50-tak šparoga operite pod mlazom hladne vode, osušite i nasjeckajte na sitne komadiće. U posudu stavite šparoge, pa dodajte 2 narezana kuhana jaja, prirodno ulje po želji, i začinite po osobnom ukusu. Sve sastojke dobro promiješajte i stavite kratko u hladnjak ili frižider, da se salata ohladi i bude osvježavajuća za tople proljetne dane.
Ako želite pročitati još neke recepte od šparoga, slijedite poveznicu – Ukusna jela od šparoga.
Šparoge treba znati dobro pripremiti, da bi se iskoristile na najbolji mogući način. Nije svejedno kako ćete ih termički obraditi, posebno iz razloga da ne uništite njihov nutritivni sastav.
Kada ih kuhate, izdanke šparoga povežete u snopić, i stavite u lonac na način da vrhovi stoje prema gore. Dodajte u lonac vode, da potopite šparoge do pola njihove visine. Šparoge tako kuhate, poklopljene u loncu, ili u ekspres-loncu, da se kuhaju na pari.
Šparoge pripremljene na ovaj način budu jako ukusne, a sačuvana je njihova nutritivna vrijednost.
Ljekovitost šparoge zapravo nikada nije i službeno priznata. Ipak, biljka se pokazala kao zdrava namirnica, te jako djelotvorna biljka sa diuretičkim djelovanjem.
Šparoga djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora (opstipacije), a često se preporučuje anemičnim osobama.
Mnogi će se složiti da je šparoga dobra namirnica za dijabetičare, ali i za osobe koje imaju problema sa mokrenjem. U slučaju otežanog mokrenja, već i nakon par dana terapije šparogama postat će očigledno kako dobro djeluje ova biljka. Zbog toga se preporučuje i osobama koje pate od gihta, vodene bolesti i reume.
OPREZ: Šparoge se izričito zabranjuju bolesnicima sa akutnom upalom zglobova, mokraćnih putova i prostate.
Ljekovitost šparoge dolazi od znatne količine asparaginske kiseline u biljci. To je zapravo aminokiselina koja stimulira diurezu.
Ako budete često konzumirali šparoge, nemojte se iznenaditi ako mokraća poprimi neugodan miris. To je karakterističan miris koji samo potvrđuje da šparoga prolazi tijelom i radi dobru stvar. Neugodni mirist karakterističan za šparoge ne treba da vas zabrinjava. Mnogi smatraju da je baš taj miris dokaz da šparoge potiču na izlučivanje otrovnih tvari iz organizma.
Šparoge se najviše koriste kod dole spomenutih bolesnih stanja.
NAPOMENA: Ako bude potrebe za terapijom, prije toga se posavjetujte sa liječnikom ili fitoterapeutom. Već i nakon par sati od konzumiranja šparoga primijetit ćete promjenu mirisa mokraće. To je normalna pojava i pokazatelj koliko su šparoge efikasne.
Iskoristite šparoge sada dok je sezona. Najbolje bi bilo da ih sami uberete ili kupite svježe na placu. Dostupne su i jako zdrave. Pripremite sebi šparoge na salatu, ili kao neko drugo jelo.
Jako je dobar za izlučivanje tekućine iz organizma. Pripremite ga po uputama koje donosimo.
Trebaju vam: korijen šparoge, sjeme komorača, sjeme ili korijen celera, te list i sjeme peršina ili korijen i list.
Od jednakih dijelova napraviti čajnu mješavinu. Uzmite jednu čajnu žličicu te mješavine i prelijte je šalicom kipuće vode. Poklopite i nakon dva sata procijedite. Pijte 1-3 šalice čaja na dan, prije jela.
I ovaj čaj se lako priprema. Slijedite upute koje donosimo u nastavku.
Uzmite: 60 g šparoge, 6 dl vode i 2 žlice meda.
Mekani dio šparoge isjeckajte na centimetar dužine i stavite močiti u vodu 8 sati. U isto vrijeme u 2 dl mlake vode umiješajte 2 žlice meda od kadulje ili ružmarina. Nakon 8 sati procijedite šparoge i izmiješajte oba pripravka. Uzimajte svakih sat vremena po jednu žlicu.
Pripremite ovaj čaj i na prirodan način očistite organizam od toksina. Prirodni preparat za detoksikaciju.
Trebat će vam: 15g korijena šparoge i ½ litre vode.
Korijen šparoge isjeckajte što sitnije i onda prelijte vrućom vodom. Poklopite i pustite da odstoji preko noći. Sutradan procijedite. Popijte po 1 dl u gutljajima tijekom dana, pet puta.
Kontraindikacije: Šparogu ni kao hranu ni kao lijek ne mogu uzimati osobe sa upalom bubrega, zglobova, s oboljenjima srca i živaca, i kod nesanice. Kod nekih osoba već i samo mirisanje šparoga može izazvati reakciju popraćenu suzenjem i kihanjem. Prevelika osjetljivost na šparoge manifestira se osipom i kod samog dodira. U tim slučajevima valja izbjegavati kontakt s biljkom.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…