Što sve sadrži u sebi porcija iz nekog restorana brze hrane?
Iako je i imidž kompanija poput McDonald’sa takav da je hrana koju isporučuje potpuno nezdrava, ipak i dalje zarađuju milijarde i milijarde.
Ključ njihovog uspjeha, uz stalno “usavršavanje” proizvoda je njihova dostupnost. Praktički da nema zračne luke na svijetu, šoping centra ili odmarališta uz autoceste koje restoran brze hrane.
Globalna ovisnost o tome prema mnogima je zastrašujuća. Brza hrana uzrok je mnogih bolesti, od dijabetesa do raka i bolesti srca. Za svoje proizvode restorani brze hrane koristi mnoge štetne tvari, saznajte koje.
Akrilamid – u poznatim krumpirićima koristi se ova vrlo nezdrava tvar. Ona nije ručno dodana u proizvod, nego je proizvedena prženjem, a takva je metoda termičke obrade vrlo često restoranima brze hrane. Čim su krumpirići dulje prženi, to imaju više ove tvari. Akrilamid se nalazi na popisu kancerogenih tvari.
Azodikarbonamid – nalazi se u gotovo svakom proizvodu od tijesta, odnosno kolaču. Radi se o sastojku koji poboljšava teksturu tijesta. U nekim je zemljama zabranjen, no u drugima se može dodavati u prehrambene proizvode.
Natrijev pirofosfat – sintetička tvar koja se koristi za dizanje tijesta. Prekomjerno konzumiranje te tvari može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput osteoporoze.
Natrijev metabisulfit – koristi se u tortiljama, a uzrokuje alergijske reakcije kod ljudi koji su osjetljivi na sulfite, a sve to može biti povezano s nekim bolestima.
Kukuruzni sirup visokog udjela fruktoze – zapravo se radi o šećeru, to jest o tvari koja je po sastavu vrlo slična tom bijelom otrovu. Nalazi se u mnogim drugim prehrambenim proizvodima koje svakodnevno kupujemo s polica dućana.
Popis ovakvih tvari je dugačak, stoga sljedeći put dobro razmislite prije nego uđete u restoran brze hrane.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…