Rogač pomaže i protiv proljeva. Ukoliko ste sladokusac i volite čokoladu, no ipak iz nekog razloga ne smijete da je jedete, pravo rješenje za vas je rogač!
Rogač je mahunasti plod drveta rogača, koje je porijeklom iz Sredozemnog bazena a raste i kod nas, zimzeleno je i može da naraste i do 15 metara. Rogač doživi i više stoljeća. Listovi su mu sjajni, a cvjetovi tamnocrveni. Mahuna rogača je zelenkasta, a nakon berbe počinje da zrije i mijenja boju do čokoladne. Duga je oko dvadeset centimetara i sadrži desetak do petnaest sjemenki koje liče na sjemenke lubenice.
Zanimljivo je da se mahuna pojavljuje tek nakon 15 godina rasta drveta, i to samo na ženskom stablu, ali ono mora biti oprašeno s muškog. Rogač cvjeta u rujnu i listopadu. Po legendi, rogačem se hranio sveti Ivan Krstitelj, pa se on u svijetu naziva i ‘kruh svetog Ivana’, a zaista je hranljiv jer sadrži oko 80% bjelančevina, ugljikohidrate, tanine, vitamine A, B1, B2, B3 i D, kao i kalcij, fosfor, kalij, magnezij i elemente u tragovima poput željeza, mangana, barija, bakra i nikla.
Kako smo već spomenuli, rogač ne sadrži stimulanse, kofein i teobromin, a ostalim sastojcima je sličan čokoladi. Rogač ima manje šećera nego čokolada pa se i preporučuje kao zdrava zamjena za nju. Ne sadrži ni oksalnu kiselinu, pa pomaže organizmu da iskoristi kalcij i cink, koji su važni za zdravu kožu.
Kako tanini iz rogača ne upijaju vodu, kao oni iz čokolade, oni ne vezuju proteine, ali vezuju i inaktiviraju otrove i zaustavljaju rast bakterija. Obje te osobine čine rogač korisnim kod proljeva.
Za sprječavanje proljeva koristi se 15 grama brašna od rogača pomiješanog s kašom od jabuka za djecu, ili najmanje 20 grama za odrasle. Ako se jedu cijele mahune, treba piti mnogo vode.
Također, dijetalna vlakna i šećeri iz ove biljke mogu učiniti hranu više viskoznom u želucu, utječući tako na poboljšanje stanja kod osoba koje pate od refluksa, odnosno vraćanja kiseline iz želuca u jednjak.
Važno je i to što mahune rogača ne sadrže feniletilamin i fromamin, koji mogu izazvati migrenu i alergijske reakcije. Mahuna rogača može da se suši, peče i melje, pa se tada koristi kao zamjena za kavu, ili bilo gdje umjesto kakao praha, a tako dobiveno brašno idealno je za dijabetičare jer ne sadrži šećer i škrob, a ni masnoću. Sjeme izdvojeno iz osušene mahune može da se prerađuje u gumu od rogača, koja je koristi za želiranje, stabiliziranje i emulgiranje sladoleda, voćnih smjesa i salata. Iz ovog sjemena može da se ekstraktira i ulje, koje se zove algaroba i koristi se u medicini.
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…
Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…
Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…