Categories: Prirodni lijekovi

Lecitin je jako dobar za bolje pamćenje?

Lecitin je tvar koja se koristi za smanjenje triglicerida kod ateroskleroze, te za sprječavanje sužavanja krvnih žila i nastanka infarkta ili moždanog udara.

Također se koristi i u slučaju masne jetre, ciroze, a koristan je i kod pretilosti i zloupotrebe alkohola, jer stimulira razgradnju masti tako sprječavajući njihovu akumulaciju u jetri. Kako hrana koju jedemo uglavnom sadrži previše masti, lecitin je odličan za lakšu razgradnju masti.

Lecitin također regulira probavu i smanjuje osjećaj nadutosti. Koristi se za poboljšanje sna, u slučaju zaboravnosti, poboljšava usvajanja vitamina rastvorivih u mastima, u slučaju bolova u zglobovima i mišićima. Koristi se i kod mršavljenja, jer utječe, kako smo već spomenuli na poboljšanje razgradnje masti. Primjenjuje se kao pomoćno ljekovito sredstvo kod Alzheimerove bolesti, bipolarnog poremećaja, drhtanja i još nekih drugih stanja.

Koristi se za liječenje ciroze jetre. Organizam ga proizvodi sam, no možemo ga pronaći i u nekim vrstama hrane te na taj način pojačati njegovu prisutnost ako je potrebno. Lecitin je neizostavan, ako se priča o zdravoj prehrani. Naime, u mnogim natpisima o zdravoj ishrani možete pronaći riječ lecitin. Znate li točno što je to i zašto se preporučuje? Lecitin je dobio ime po grčkoj riječi koja znači žumance, a u pitanju je masna supstanca iz grupe fosfolipida. Lecitin je sačinjen od glicerola, fosforne kiseline, holina i po dvije vrste masnih kiselina, linolenske i inozitola. On sadrži i željezo, jod i kalcij te vitamin B. Proizvodi ga jetra, ali može da se pronađe i u određenim vrstama hrane poput žumanceta i soje.

Još malo o tome kako lecitin djeluje

Lecitin je jako važan za stanice ljudskog organizma, jer su stanične membrane sastavljene najvećim dijelom upravo od lecitina. Te stanične membrane omogućavaju prolazak hranljivih materija u stanice te izbacivanje štetnih tvari. Bez lecitina, te opne bi otvrdnule, a procesi bili onemogućeni. Lecitin štiti stanice i od oksidacije, što se odnosi i na moždanu opnu, također sačinjenu od njega. Koriste ga i mišići i živci.

Lecitin se jako mnogo koristi za prevenciju ateroskleroze, jer ima sposobnost da razgradi masnoće, čime štiti i od kardiovaskularnih oboljenja. Tako lecitin poboljšava moždane funkcije, povećava razinu energije, popravlja oštećenja nastala zbog alkoholizma, pomaže probavu masnoća i apsorpciju vitamina koji su topljivih u masnoćama. Koristi se i protiv starenja, poremećaja imunog sistema, AIDS-a, herpesa i kronične neuhranjenosti. Nedostatak lecitina može dovesti do zaboravnosti, te prouzrokovati digestivne probleme, netoleranciju na masnoće, mučninu, povišen krvni tlak, probleme sa zglobovima i mišićima. Lecitin se koristi i za liječenje hepatitisa, kako infektivnog, tako i alkoholičarskog te ciroze jetre.

Kako se mnogi danas ne hrane pravilno i kvalitetno, što može dovesti do deficita lecitina u organizmu, nije loše uzimati ga kao dodatak ishrani. Naravno, to može biti u ‘prirodnom’ obliku, odnosno, konzumiranjem žumanaca ili uzimanjem kapsula lecitina.

Većina pozitivnih efekata lecitina dolaze iz činjenice da je on glavni izvor holina, koji potpomaže probavu i apsorpciju masnoća, a smatra se i da pomaže organizmu da ih sagori, pa je dobra podrška mršavljenju.

Uz sve to, lecitin snižava razinu kolesterola u krvi. Holin je i dio neurotransmitera acetilholina, što je i razlog da unošenje lecitina poboljšava mentalne funkcije. U tijelu se stvara od aminokiseline glicina.

Lecitin je prirodna tvar i najbolji izvor kolina, bitne komponente koja hrani mozak i pospješuje pamćenje. Lecitin se preporučuje osobama koje imaju bolne zglobove, te osobama koje se teško kreću ili su osjetljive na vremenske promjene. Također, preporučen je i osobama s otežanom probavom masnoća. Još za kraj da spomenemo kako lecitin pridonosi čvrstoći i kvaliteti kose.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

3 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago