Također se koristi i u slučaju masne jetre, ciroze, a koristan je i kod pretilosti i zloupotrebe alkohola, jer stimulira razgradnju masti tako sprječavajući njihovu akumulaciju u jetri. Kako hrana koju jedemo uglavnom sadrži previše masti, lecitin je odličan za lakšu razgradnju masti.
Lecitin također regulira probavu i smanjuje osjećaj nadutosti. Koristi se za poboljšanje sna, u slučaju zaboravnosti, poboljšava usvajanja vitamina rastvorivih u mastima, u slučaju bolova u zglobovima i mišićima. Koristi se i kod mršavljenja, jer utječe, kako smo već spomenuli na poboljšanje razgradnje masti. Primjenjuje se kao pomoćno ljekovito sredstvo kod Alzheimerove bolesti, bipolarnog poremećaja, drhtanja i još nekih drugih stanja.
Koristi se za liječenje ciroze jetre. Organizam ga proizvodi sam, no možemo ga pronaći i u nekim vrstama hrane te na taj način pojačati njegovu prisutnost ako je potrebno. Lecitin je neizostavan, ako se priča o zdravoj prehrani. Naime, u mnogim natpisima o zdravoj ishrani možete pronaći riječ lecitin. Znate li točno što je to i zašto se preporučuje? Lecitin je dobio ime po grčkoj riječi koja znači žumance, a u pitanju je masna supstanca iz grupe fosfolipida. Lecitin je sačinjen od glicerola, fosforne kiseline, holina i po dvije vrste masnih kiselina, linolenske i inozitola. On sadrži i željezo, jod i kalcij te vitamin B. Proizvodi ga jetra, ali može da se pronađe i u određenim vrstama hrane poput žumanceta i soje.
Lecitin je jako važan za stanice ljudskog organizma, jer su stanične membrane sastavljene najvećim dijelom upravo od lecitina. Te stanične membrane omogućavaju prolazak hranljivih materija u stanice te izbacivanje štetnih tvari. Bez lecitina, te opne bi otvrdnule, a procesi bili onemogućeni. Lecitin štiti stanice i od oksidacije, što se odnosi i na moždanu opnu, također sačinjenu od njega. Koriste ga i mišići i živci.
Lecitin se jako mnogo koristi za prevenciju ateroskleroze, jer ima sposobnost da razgradi masnoće, čime štiti i od kardiovaskularnih oboljenja. Tako lecitin poboljšava moždane funkcije, povećava razinu energije, popravlja oštećenja nastala zbog alkoholizma, pomaže probavu masnoća i apsorpciju vitamina koji su topljivih u masnoćama. Koristi se i protiv starenja, poremećaja imunog sistema, AIDS-a, herpesa i kronične neuhranjenosti. Nedostatak lecitina može dovesti do zaboravnosti, te prouzrokovati digestivne probleme, netoleranciju na masnoće, mučninu, povišen krvni tlak, probleme sa zglobovima i mišićima. Lecitin se koristi i za liječenje hepatitisa, kako infektivnog, tako i alkoholičarskog te ciroze jetre.
Kako se mnogi danas ne hrane pravilno i kvalitetno, što može dovesti do deficita lecitina u organizmu, nije loše uzimati ga kao dodatak ishrani. Naravno, to može biti u ‘prirodnom’ obliku, odnosno, konzumiranjem žumanaca ili uzimanjem kapsula lecitina.
Većina pozitivnih efekata lecitina dolaze iz činjenice da je on glavni izvor holina, koji potpomaže probavu i apsorpciju masnoća, a smatra se i da pomaže organizmu da ih sagori, pa je dobra podrška mršavljenju.
Uz sve to, lecitin snižava razinu kolesterola u krvi. Holin je i dio neurotransmitera acetilholina, što je i razlog da unošenje lecitina poboljšava mentalne funkcije. U tijelu se stvara od aminokiseline glicina.
Lecitin je prirodna tvar i najbolji izvor kolina, bitne komponente koja hrani mozak i pospješuje pamćenje. Lecitin se preporučuje osobama koje imaju bolne zglobove, te osobama koje se teško kreću ili su osjetljive na vremenske promjene. Također, preporučen je i osobama s otežanom probavom masnoća. Još za kraj da spomenemo kako lecitin pridonosi čvrstoći i kvaliteti kose.
Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…