Categories: IshranaRecepti

Recept za kiseljenje cikle

Ciklu smo već spominjali u mnogo navrata, pa samo ukratko da kažemo kako je riječ o jako zdravoj i kvalitetnoj namirnici. Za kiseljenje cikle važno je pogoditi omjer koji vama osobno najbolje odgovara. Netko voli više kiselo, netko manje kiselo.

Kako ukiseliti ciklu? Evo recepta. Kada netko spomene ciklu, većini nam je prva reakcija da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, a kao tako bogata željezom, cikla je super namirnica za one koji pate od anemije.

Zašto je cikla jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije? Zato što sadrži i stanovitu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla dok ga u povrću uglavnom nema. Naime, pomanjkanje tog vitamina uz ostalo otvara vrata pernicioznoj anemiji, jer navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.

Zašto je cikla tako intenzivno crvena? Cikla ima intenzivnu crvenu boju od sastojka koji se zove antocijan (prirodno obojena materija) i zbog koje je u biti uvriježeno mišljenje o njezinom izravnom utjecaju na dobru krvnu sliku u čovjeka, što i nije daleko od istine. Naučno dokazana istina je da cikla sa svojim visokim sadržajem željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca.

Kako napraviti sok od cikle? Ništa lakše! Sok se radi od svježe cikle, jer je ona i u takvom obliku lako probavljiva, i to tako da se cikla prvo nariba a zatim istisne sok, koji se može piti sam ili pomiješan sa sokovima ostalog povrća i voća, zaslađen medom.

Kiseljenje cikle

Cikla se najčešće koristi ukiseljena kao namirnica za zimu, a da bi i vi imali svoju zimnicu, donosimo vam recept za kiseljenje cikle. Omjer za kiseljenje cikle možete prilagoditi po svom ukusu.

Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno. Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine nekih pola centimetra. Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom.

Sirup se slaže u slijedećem omjeru: 1 mjerica šećera, 2 mjerice alkoholnog octa, 4 mjerice vode i žlica soli.

Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tom soku. Drugi dan ciklom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.

Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.

Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago