Od gaveza se pripremaju čajevi, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.
Oblozi od ljekovitog gaveza veoma su cijenjeni, a sve što je potrebno uraditi da ih napravite je pomiješati nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.
Mast od gaveza učinkovita je kod ljudi i kod životinja. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežite i u oko 250 g ghee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sljedeći dan zagrijte, procijedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i pohranite u hladnjak.
Napomena: Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu. Trudnice ne bi trebale koristiti gavez.
Berba gaveza: Gavez raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Višegodišnji korijen izvana je gotovo crn, a iznutra je bijele do žućkaste boje, debeo poput palca. Kad se prereže jako je sluzav, ljepljiv i mastan. Cvjetovi imaju oblik uskog zvona, izbijaju tijekom čitavog ljeta iz pazuha gornjih listova. Okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima prljavo bijele do ružičaste ili ljubičaste boje.
Pazite da ne zamijenite gavez s gomoljastim gavezom ili španjolskim zmijkom.
Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini. List i cvijet se beru za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza.
Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće ili u jesen sabire se korijen (Radix Consolidae ili Radix Symphyti). Između ožujka i travnja, na izmaku zime, ili u listopadu i studenom, korijenje gaveza sadrži najviše alantoina. Proljetno kopanje korijena vrši se dok biljka još nije u cvatu.
Gavez, s obzirom na svoju ljekovitost, ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućnom vrtu! Korijen se kopa šiljastom lopatom, a svako izvlačenje korijena bit će uzaludno, jer se u zemlju duboko urastao korijen lako lomi. Za pripremu “masti od crnog korijena” tj. gaveza, upotrebljava se svježe iskopani korijen, no korijen se može i sušiti i kasnije od njega pripremiti kašu ili mast. Vrlo sočan korijen teško se suši i u postupku sušenja lagano postane pljesniv. Već i samo lagano pljesniv korijen ne smije se upotrebljavati, jer se prilikom stvaranja plijesni odmah rastvara najvrednija ljekovita tvar – alantoin. Nakon što se korijen malo prosušio, reže se po dužini u nekoliko komada i suši oprezno u blizini peći. Za vlažnog vremena korijen se vrlo oprezno suši u mlakoj pećnici.
>> Ljekovita biljka Gavez
Gavez u vrtu: Gavez je jedna od najkorisnijih biljaka koje možete posaditi u svome vrtu. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično gnojivo, koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima.
Omjer je kilogram listova gaveza na deset litara vode. To ostavite oko tri tjedna u plastičnoj bačvi. Kod primjene razrijedite u omjeru 1:10. Gnojite jednom tjedno.
Nasječenim listovima i stabljikama gaveza možete pokrivati tlo oko vaših biljaka.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…