Da bi prehranu učinili zdravom, idealno je u nju dodati voće i povrće, a u nastavku saznajte i zašto.
„Osim onoga što znamo, u voću i povrću postoje mnogi nutrijenti koje još nismo spoznali i otkrili. Hrana i hranjive tvari koje ona sadrži ne djeluje pojedinačno, već jedna s drugom. Budući da je to tako, onda valja imati na umu da više vrsta hrana djeluje sinergijski na zdravlje – izjavili su sa havajskog sveučilišta.
Voće i povrće može spriječiti mnoge bolesti. Njegovom konzumacijom smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih oblika raka. Skupina stručnjaka je tijekom 14 godina ispitivala gotovo 110 tisuća ljudi u vezi njihovih prehrambenih navika. Studija je utvrdila da što su ljudi jeli više voća i povrća, to su imali manje šanse da će u njihovom tijelu razviti neka teška bolest.
Odnos između voća i povrća i prevencije raka je teže dokazati, no postoje neke naznake i za to. Voće i povrće samo po sebi je sjajno. Ima vrlo malo masti i kalorija, prepuno je vlakana i vode, što stvara osjećaj sitosti. Osobito je korisno prilikom dijete jer ćemo tako u organizam unijeti malo kalorija, a bit ćemo siti.
Kada dodajete voće i povrće u svoju svakodnevnu prehranu, ne zaboravite da je ključna raznolikost. Važno je jesti hranu raznih boja jer svaka vrsta voća i povrća nudi različite hranjive tvari. Mijenjanje prehrambenih navika ponekad je teško, no učinci na zdravlje su nemjerljivi, pogotovo ako ta promjena sadržava puno biljaka. Ukoliko ne volite, primjerice, kiselost naranče možete napraviti sok od nje i dodati neko zdravo sladilo, poput stevije, jer i tako možete voće unijeti u organizam.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…