Categories: Savjeti i Trikovi

Povraćanje – Mučnina i povraćanje su uzrokovani aktiviranjem centra za povraćanje u mozgu

Povraćanje je reakcija tijela protiv teško probavljive hrane ili kao odgovor na trovanje ili hranom ili alkoholom, te nekim lijekovima.

Često nije opasna, a može biti uzrokovana virusnim infekcijama, potresima mozga i psihičkog oštećenja. Povraćanje se javlja uslijed trudnoće, vožnje automobilom ili brodom, ili kao posljedica drugih bolesti, poput gripe.

Mučnina je neugodan osjećaj u trbuhu koji često završava povraćanjem. Povraćanje je snažno izbacivanje želučanog sadržaja na usta, a ponekada i na nos.

Mučnina i povraćanje su uzrokovani aktiviranjem centra za povraćanje u mozgu. Povraćanje je jedan od najdramatičnijih načina na koji tijelo uklanja štetne tvari.

Može biti uzrokovano jelom ili gutanjem nadražujuće ili otrovne tvari ili pokvarene hrane.

Neki ljudi dobivaju mučninu i mogu povraćati zbog gibanja broda, automobila ili aviona. Povraćanje se može dogoditi tijekom trudnoće, naročito u ranim tjednima i posebno ujutro. Mnogi lijekovi uključujući one protiv raka i opijatske analgetike mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. Mehaničko suženje crijeva na kraju uzrokuje povraćanje hrane i tekućine iznad mjesta začepljenja. Isto tako povraćanje mogu uzročiti nadražaj ili upala želuca, crijeva ili žučnog mjehura.

Psihički problemi također mogu uzročiti mučninu i povraćanje, a to zovemo psihogeno povraćanje. Takvo povraćanje može biti namjerno, na primjer osoba sa bulimijom povraća da bi izgubila na težini. Psihogeno povraćanje može nastati i u prijetećim i neukusnim situacijama koje dovode do tjeskobe.

U nekim slučajevima psihički činioci koji uzrokuju povraćanje ovise o kulturološkoj podlozi osobe.

Važno je ne suzdržavati se od povraćanja, tijelo se želi riješiti onog što mu smeta, stoga je najbolje opustiti mišiće i izbaciti suvišno. Pijte puno tekućine, juhe, vode i kašastog povrća. Stavljajte parne obloga na predio želuca kako bi ga smirili, a za vrijeme povraćanja ne pijte nikakve lijekove.

Nakon povraćanja, smirite želudac sa nekoliko dana posta, nemojte jesti tešku hranu poput masti, mesa i salama, te pijte puno tekućine i čajeva od komorača, matičnjaka i kamilice. Želučanoj kiselini je potrebno vremena kako bi se regenerirala.

Ukoliko vam povraćanje traje nekoliko dana, potražite liječničku pomoć.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

3 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago