Categories: Zdravlje i ljepota

Pomognite vašem tinejdžeru da se izbori protiv prištića

Svima nam je poznato da su marketinške aktivnosti kozmetičke industrije često okrenute upravo njihovoj -tinejdžerskoj- “nečistoj” koži. Stotine i stotine preparata osmišljeno je da im pomogne u rješavanju prištića, a ti preparati, ako se ne radi o pravoj prirodnoj kozmetici, sadrže agresivna sredstva, isušuju kožu i izazivaju alergijske reakcije.

Savjeti za vas i vaše tinejdžere, da se efikasno bore protiv prištića.

Piše: Andrea Šitum

Nedavno sam na poklon dobila testere kozmetičke linije namijenjene mladima i po principu “poklonjenom se u zube ne gleda” odnijela je doma, gdje ih je odmah prisvojila moja trinaestogodišnja tinejdžerica. “Mama, peče me”, javila se tri minute nakon nanošenja tonika, sva crvena u licu. Sanirale smo štetu nježnim mlijekom za lice, tonikom od lavande i njemačke kamilice s alojom i kremicom s nevenom pa se burna reakcija kože brzo smirila. Baš zbog te male nezgode, mame i tate, današnja kolumna nije posvećena vašim tinejdžerima nego vama. Znam da naši klinci u ovoj dobi vole misliti kako su veliki i dovoljno zreli da sami odluče, ali i to da će nakon svake reklame zaključiti da im upravo TO treba. Međutim, briga za njihovu kožu je zalog za sutra pa pregledajte malo ono što su kao hrčci prikupili u drogerijama, pronjuškajte sastave kozmetike i makeupa koje koriste i – najvažnije – pratite što im se događa s licem. Jer trebate znati da se akne i pristići ne rješavaju izvana. Moraju se rješavati promjenom prehrane, uključivanjem nekih dodataka prehrani, a ljekovite biljke poput velikog čička i maćuhice očistit će organizam iznutra i pripremiti ga za pripravke izvana koji bi trebali biti što blaži i polako isušivati prištiće te regulirati masnoću kože.

I za kraj, evo jedne recepture za prvu pomoć: u bočicu od 10 ml ulijte 2 ml tamanu ulja, 40 kapi eteričnog ulja čajevca, 20 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i 20 kapi eteričnog ulja palmarose te nadopunite bočicu uljem lješnjaka do 10 ml. Nekoliko kapi ove mješavine ide direktno na prištić, nikako na cijelo lice.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago