Categories: Savjeti i Trikovi

Pokrenite rad želuca – Naučite kako da prirodnim lijekovima pokrenete pravilan rad probavnog sustava

Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da se riješite nadutosti u trbuhu, grčeva i mučnine. Prirodnim putem pokrenite rad želuca i kompletnu probavu…

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcioniranje i izazivaju tegobe.

Stoga je, prije svega, potrebno eliminirati ove faktore i promijeniti navike u ishrani, a ukoliko s vremena na vrijeme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primijenite ove praktične savjete koji će riješiti probavne smetnje.

Ublažite posljedice stresa – Kad god ste u mogućnosti, izdvojite vremena za sebe i provedite ga u prijatnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru sa dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, nane, valerijane i gospine trave, koji imaju umirujuće djelovanje.

“Odmorite” želudac – Ukoliko osjetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo “odmori”, potrudite se da izdržite bar četiri do pet sati bez jela. Za to vrijeme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.

Masirajte stomak – Nježnim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte stomak oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sistem i olakšati tegobe s probavom.

>> Ljekoviti korijen đumbira

Topli oblozi – Zagrijavanje stomaka bocom tople vode ili termoforom, provjeren je lijek za ublažavanje želudačnih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se pravi na sljedeći način: Skuhati jači čaj, ostaviti da se smlači, natopiti ručnik, priviti ga na stomak i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne osjeti olakšanje.

Koristite đumbir umjesto žvakaće gume: Đumbir pomaže izlučivanje pljuvačke te olakšava probavu. Odrežite komadić svježeg korijena đumbira pa ga žvačite tijekom dana umjesto žvakaće gume.

Blagotvorna mješavina – Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želudačnih sokova i smiruje grčeve u stomaku, kim podstiče izbacivanje plinova, bosiljak održava ravnotežu u crijevnoj flori, a nana opušta želudac i crijeva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimulira produkciju želudačnih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete ponijeti sa sobom kesicu sjemenki kima i grickati ih dok ne osjetite olakšanje.

Tinkture za prvu pomoć – Ukoliko ste skloni stomačnim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvijek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imati će izuzetno brzo i povoljno djelovanje. Tinktura od matičnjaka: 20 g svježe osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri tjedna. Uzimati 20-30 kapi dnevno. Tinktura od đumbira: 200 g korijena preliti litrom 60% alkohola i ostaviti da odstoji 21 dan na toplom i tamnom mjestu. Uzima se 10-20 kapi prije jela.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago