Piskavica – Ljekovito sjeme za mnoge prilike i neprilike

Mnoga su ljekovita svojstva piskavice, zbog čega se ovo sjeme upotrebljava na mnoge načine.

U narodnoj medicini zapadnih zemalja, od sjemena piskavice se priprema čaj, jako ljekovit koji se pije da bi se izbacio višak sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta.

Piskavica je jako dobra protiv alergija i peludne groznice. Kada se koristi kao iscrpina ili prah, piskavica postaje jako vrijedna i ljekovita namirnica koja može pomoći u slučaju različitih zdravstvenih problema.

Ovo maleno sjemenje jako dobro stimulira metabolizam jetre i bubrega, djelujući na taj način jako pozitivno na općenito zdravlje našeg organizma.

Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.

Osim spomenutog, piskavica ima još zaista mnogo načina primjene. Osim što se koristi kao prirodni lijek, piskavica danas glasi za namirnicu koja se ubraja u kategoriju super hrane.

Piskavica je jako dobra za liječenje dijabetesa i visokog kolesterola

Ako imate problema sa kolesterolom ili šećerom u krvi, svakako isprobajte sjeme piskavice. Vjerojatno će vam pomoći, a na vama je samo da se raspitate na koji način se koristi.

Mnogi tvrde da će piskavica pomoći i u slučaju dijabetesa. Malene sjemenke piskavice uspostavljaju ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina.

Osim što se pouzdamo u piskavicu, zbog povijesti korištenja ove biljke, i moderna istraživanja su potvrdila ljekovita djelovanja sastojaka iz ovih malenih sjemenki. Prema nekim navodima, uzimanje 50 g piskavice na dan u prosjeku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.

Piskavica se često koristi i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snižava kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.

Piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata.

Piskavica je poznata pod latinskim imenom Trigonella foenum-graecum. Ovo sjeme možete da nađete u skoro svakoj trgovini zdrave hrane, ili u biljnim apotekama. Svakako se raspitajte o načinu korištenja i mogućim primjenama u kuhinji ili za liječenje određenih tegoba.

Opisat ćemo piskavicu kao super namirnicu

Sjemenke piskavice bogate su proteinima, mineralima, vitaminima i fitonutrijentima. Među ljekovitim svojstvima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin.

Od vrijednih minerala, piskavica u sebi ima bakar, željezo, magnezij i mangan.

Koja su točno ljekovita svojstva piskavice?

U zapadnoj medicini piskavica se najčešće pije u obliku čaja. Takav prirodni lijek je dobar za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, pluća i gornjeg respiratornog trakta. Djelotvorna je i protiv alergija i groznice. Stimulira metabolizam jetre i bubrega, i na taj način zagrijeva vaše tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.

Ako želite koristiti piskavicu kao dopunu svakodnevnoj prehrani jednostavno uzmite dvije velike žlice sjemenki i pomiješajte ih s jogurtom ili voćnim sokom.

Donosimo vam odličan recept za tonik od piskavice

Ovaj tonik će vam pomoći da imate urednu probavu. Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina. Ona može da stimulira probavu, probudi apetit i ukloni višak sluzi. Kao gorki tonik  povoljno utječe na jetra i slezenu poboljšavajući njihov metabolizam. Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, dijareje i kod uvećane jetre i slezene.

Piskavica je dobar prirodni lijek za žene

Kažu za piskavicu da je najbolje prirodno sredstvo za povećanje grudi. Iako možda zvuči nevjerojatno, piskavica može povećati grudi. Naime, piskavica u sebi sadrži fitoestrogen koji utječe na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu. Da bi iskoristili piskavicu za povećanje grudi, možete da se masirate tonikom, ili da pijete čaj od piskavice.

Sjemenke piskavice možete da kupite u bilo kojoj trgovini zdrave hrane, a treba da ih potopite u vodu preko noći. Drugi dan s vodom u koju su sjemenke ispustile svoje hranjive sastojke masirate grudi.

Čaj za povećanje grudi od piskavice pripremite na sljedeći način: Dvije žlice sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijedite. U čaj od piskavice dodajte malo domaćeg meda, a možete i svježi limun ako vam taj ukus više prija. Pijte polako, u malim gutljajima. Dozirajte najviše dvije šalice dnevno.

Piskavica je dobra kada dojite ili kod PMS-a

Osim za ljepotu, sjemenke piskavice su dobre i za dojilje jer će potaknuti bolju proizvodnju mlijeka. Kako smo spomenuli, piskavica će smanjiti i tegobe PMS-a. Zbog djelovanja na matericu konzumirajte je par dana prije porođaja, jer će potaknuti kontrakcije i olakšati sam čin rađanja.

Sjemenke piskavice dobre su za potenciju kod muškaraca

Osim što pomaže ženama, piskavica je dobra i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.

Kada se sve može koristiti ovaj prirodni lijek od piskavice?

Čaj od sjemena, zaslađen medom, često se uzima kod prehlada jer ublažava kašalj i rastvara sluz. Kod ispadanja čmara, tvrdokorne začepljenosti, pa čak i kod tuberkuloze crijeva i raka na debelom crijevu, primjenjuje se klistir od sluzavog čaja.

Za otklanjanje prekomjerne mršavosti, narodna medicina preporučuje kuru od sjemenki piskavice. Da bi iskoristili piskavicu u ovom slučaju trebate da kroz nekoliko tjedana uzimate 3 puta dnevno između glavnih obroka kašu, koja se sastoji iz 1 čajne žlice maslaca i 2 čajne žlice u prah stučenog sjemena piskavice. To dobro izmiješate i jedete kako je navedeno.

Sjeme piskavice smatra se i vrlo dobrim sredstvom protiv oboljenja slezene, pa narodna medicina ne preporuča samo uživanje čaja, nego i stavljanje toplih kašastih obloga kod bolova u području slezene.

Sluzasti čaj od sjemena, uziman dnevno kao kupelj za noge ili ruke, vrlo je dobar kućni lijek kod znojenja nogu ili ruku.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago