Categories: Ishrana

Pazite koliko često jedete hrenovke, kobasice i salame

Mesne prerađevine, poput hrenovki, kobasica ili salama, u sebi sadrže puno kalorija, masnoća i soli. Redovitim konzumiranjem gore spomenutih namirnica, dovodite se u rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Mnogi od vas su već čuli da mesne prerađevine nisu dobre za organizam i zdravlje, ali pravu opasnost ćete najbolje shvatiti kada saznate koliko su zapravo te namirnice nezdrave.

Mesne prerađevine odnose se na sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i kemijske obrade kojima im se produžuje rok trajanja.

Debljanje i pretilost tek je početak popisa – Mesne prerađevine u sebi sadrže velike količine soli, kalorija i masnoća. Previše soli u vašem tijelu dovodi do zadržavanja vode i nadutosti. Još ćete više soli i masnoća unijeti u sebe ako ih jedete u sendviču, s puno sira, majonezama i sličnim dodacima toj hrani.

Još jedan problem s mesnim prerađevinama i unosom puno soli i masnoće jest što vam usporava sistem i učiniti tromima, pa ćete umjesto da prošećete i bavite se nekom aktivnošću, poželjeti odspavati.

Spomenute namirnice mogu prouzrokovati razne srčane bolesti – Zamislite kakav teret stavljate na svoje tijelo kada pojedete hrenovku ili neko prerađeno meso? Dobit ćete tri puta veću količinu soli nego da pojedete sendvič s kuhanom piletinom. Zašto je previše soli toliko opasno? Zato što slabi vaše krvne žile, a to vodi do srčanih bolesti.

Vaše tijelo ne može preraditi tolike količine soli. Zadržavanjem vode zbog nakupljanja soli povećava se volumen krvi. I tu dolazi do začaranog lanca. Dakle, što je veći volumen krvi, vaše će srce morati više krvi slati u vaše arterije i jako ih opteretiti.

Dijabetes može biti uzrokovan nezdravom prehranom – Istraživanja su pokazala znakove opasnosti u nitritima i nitratima u mesnim prerađevinama. Stručnjaci za dijabetes kažu da nitriti smanjuju izlučivanje inzulina i negativno utječu na razinu glukoze u krvi. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da samo jedna porcija mesnih prerađevina dnevno (dvije kriške salame ili jedna hrenovka) povećava rizik od dijabetesa za 29 posto.

Rak kao posljedica mesnih prerađevina – Švedski znanstvenici su otkrili da je među onima koji jedu mesne prerađevine povećan rizik od raka želuca. Dugogodišnja studija provedena na Havajima pokazala je da oni koji su najviše jeli mesne prerađevine imali 67 posto veći rizik od raka gušterače u odnosu na one koji su ga jeli rijetko ili nikada.

Općeniti savjet stručnjaka je da mesne prerađevine ne jedete više od jednom tjedno.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

14 sati ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 tjedna ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

3 mjeseca ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

4 mjeseca ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

4 mjeseca ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

4 mjeseca ago