Categories: Razno

Odstranjivanje bubrežnih kamenaca u jednom postupku?

Od bubrežnih kamenaca danas pati između 10 i 15 posto muškaraca, te oko 2 do 7 posto žena.

Liječnici će uskoro imati mogućnost da pacijentima uklanjaju bubrežne kamence u samo jednom jednostavnom postupku i to zahvaljujući razvijanju nove metode poznate pod nazivom bilateralna simultana uteroskopija.

Tom je metoda kojom bi se oba bubrega mogla očistiti od kamenaca istodobno umjesto u dvije zasebne operacija kao što je to dosad bio slučaj. Postupak uključuje vizualizaciju i pozicioniranje kamenaca uz pomoć uteroskopa, a potom upotrebu lasera za njihovo razlamanje.

Bubrežni kamenci nastaju kad se kristali soli akumuliraju u nakupine nalik kamenju koje tijelo ne može izlučiti. Takve nakupine mogu dovesti do zastoja u mokraćnom sustavu, uzrokovati jaku bol te učestale infekcije i sepse u mokraćnom traktu.

Dr. Bhaskar Somani, kirurg i spec. urologije u Southampton General Hospital, koji sudjeluje u radu na razvijanju nove metode kojom bi se oba bubrega mogla istovremeno očistiti od kamenaca tvrdi da se liječenje bubrežnih kamenaca vrlo skoro više neće morati obavljati u dvije faze već će se to moći učiniti u istom postupku.

‘Istovremeno čišćenje oba bubrega za pacijente znači manje gnjavaže i neugodnosti, manje izostanka s posla, ali i kraće trajanje bolova i problema koje kamenci uzrokuju. Uz to, pacijenti u tom slučaju moraju samo jednom biti podvrgnuti anesteziji’ objašnjava dr. Somani te dodaje da je to naročito dobro rješenje za pacijente s infekcijama mokraćnog trakta koji imaju kamence u oba bubrega. Kod njih je zaista najbolje odjednom očistiti sve jer se u takvim slučajevima ne može sa sigurnošću reći koja strana uzrokuje probleme.

‘Mnogi kirurzi će se možda pribojavati izvođenja zahvata istovremeno na oba bubrega jer bi to moglo biti rizično i izazvati traumu u tim organima, no uz stručnost, iskustvo i vještinu liječnika, dobrobiti jedinstvenog zahvata daleko nadmašuju rizike koje bi on mogao donijeti’ smatra dr. Somani.

U prilog tome idu i rezultati nedavno provedene studije za potrebe koje je dr. Somani izveo takav postupak na 22 pacijenta koji su bolovali od bubrežnih kamenaca, a stopa uspješnosti bila je nevjerojatnih 92 posto. Više od tri četvrtine pacijenata poslani su kući iz bolnice još istog dana, dok su ostali imali samo minimalne komplikacije u usporedbi s pacijentima koji su bili podvrgnuti klasičnom načinu s dva zasebna zahvata, po jedan za svaki bubreg.

‘Naši podaci pokazuju da je to sigurna i učinkovita metoda s minimalnim komplikacijama koje su jednake kao i kad se rade dva zasebna postupka te se može koristiti kao standardna metoda’ rekao je dr. Somani na regionalnom kongresu Britanskog udruženja uroloških kirurga.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago