Mnogi od nas imaju problema sa začepljenjem krvožilnog sustava.
Iskoristit ćemo priliku da vam predstavimo neke namirnice koje će pomoći da krvne žile budu čiste i protočne, dovoljno elastične i da funkcioniraju pravilno.
Namirnice koje spominjemo ne trebate koristiti za pripremu nekog prirodnog lijeka, naime dovoljno ih je redovno konzumirati i na taj način u organizam unijeti dovoljnu količinu određenih tvari koje nam pomažu.
Potrudite se jesti ove namirnice što češće jer će rezultati doći vremenom a ne odmah.
Nadamo se da ćete sebi pronaći zanimljive recepte koji uključuju neke od ovih zdravih namirnica. Na taj način će važ krvožilni sustav biti zdrav.
Avokado – Brojna istraživanja su pokazala da avokado ima čudesne prednosti na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da svakodnevna konzumacija avokada, u razdoblju od tjedan dana, smanjuje razinu ukupnog kolesterola za čak 17%. Avokado će smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Cjelovite žitarice – Topiva vlakna, koja nalazimo u cjelovitim žitaricama kao što su smeđa riža ili zobene pahuljice, reguliraju razinu ukupnog kolesterola u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Zobene pahuljice se najčešće konzumiraju kao doručak, ali u njima možete uživati u bilo kojem dijelu dana i dodati ih u gotovo sva jela.
Maslinovo ulje – Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, imaju za čak 41% manji rizik od nastanka srčanog udara. No, iako je zdravo, trebate biti umjereni jer je ono i dalje izvor kalorija.
Orašasti plodovi – Orašasti plodovi su savršena grickalica i međuobrok. Sve vrste orašastih plodova su zdrave, ali bademi i orasi ipak malo prednjače. Bademi su odličan izvor vitamina E i vlakana, dok su orasi među najboljim izvorima omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi, rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
Masna riba – Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju masnu ribu 2 puta tjedno kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti. Masna riba smanjuje kroničnu upalu u tijelu, razinu triglicerida i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Brokula – Bogata je vitaminom K koji je potreban za formaciju kostiju i sprječava kalcij da oštećuje arterije. Brokula je također odličan izvor vlakana, a brojna istraživanja su pokazala da vlakna reguliraju razinu krvnog tlaka i kolesterola.
Kurkuma – Ovaj začin ima moćna protuupalna svojstva. Sadrži kurkumin koji smanjuje kroničnu upalu u tijelu, vodećeg uzročnika arterioskleroze (otvrdnuća arterija). Istraživanja su pokazala da kurkumin za čak 26% smanjuje nakupljanje naslaga masti u arterijama.
Cimet – Samo jedna žličica cimeta dnevno može smanjiti nakupljanje masti u krvnim žilama i na taj način smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Također smanjuje razinu lošeg kolesterola za čak 26%.
Zeleni čaj – Odličan je izvor katehina, spojeva koji smanjuju razinu kolesterola u krvi. Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca tako da smanjuje rizik od nastanka pretilosti i dijabetesa tipa 2. Također može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.
Špinat – Zbog visoke razine kalija i folne kiseline, špinat učinkovito regulira razinu krvnog tlaka. Samo jedna porcija špinata dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 11%. Špinat, kao i sve ostale vrste zelenog lisnatog povrća, trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane.
Izvor: Centar zdravlja
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…