Namirnice koje vas štite od raka dojke – Za žene ali i muškarce – Odabir namirnica koje preveniraju rak dojke

Način života jedan je od ključnih faktora zdravog tijela ili postupka ozdravljenja u slučaju bilo koje bolesti. On je od posebno velike, gotovo presudne, važnost kod određenih kancerogenih bolesti poput raka dojke kojeg možemo izbjeći pravovremenom prevencijom i izliječiti ukoliko se ta zloćudna bolest otkrije na vrijeme.

Donosimo popis namirnica za koje se smatra da mogu prevenirati rak dojke.

Iako se smatra da rak dojke pogađa samo žene, to nije istina, pa savjetujemo i muškarcima da se pripaze.

Kako bismo bolje razumjeli kakva je to bolest potrebno je znati da se rak razvija niz godina pod utjecajem faktora u koje spada i hrana te genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju golem utjecaj na pojavu raka, pogotovo ako su isključeni genetski čimbenici.

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.

U nastavku je popis namirnica koje dobro djeluju kao prevencija raka dojke

Sustav obrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidantima koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.

Vitamini C, E i beta-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidanti koje nalazimo u voću i povrću.

Vitamin C pronalazimo u citrusima (naranče, grejp, limun…), bobičastom voću, rajčici, krumpiru, brokuli, kiviju, kupusu, žutoj paprici i prokulici.

Vitamin E je vitamin jako dobro zastupljen u orašastim plodovima i sjemenkama, kikiriki maslacu, kelju, jajima te u ulju pšeničnih klica.

Beta-karoten se nalazi u mrkvi, špinatu, kelju, tikvi i marelici.

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što može objasniti činjenicu da Japanci rjeđe obolijevaju od raka.

Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.

>> Pročitajte na temu – Rak dojke

Zasićene masti životinjskog podrijetla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repičinom ulju te margarinu.

Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20-60 posto smrtnih slučajeva uslijed raka uvjetovano načinom prehrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smjernice uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam može podnijeti.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago