Categories: Razno

Mali i slatki detalji o grožđicama – Zbog čega su tako zdrave?

Grožđice su visokoenergetski i malo mastan zalogaj koji u svakom trenutku može nadoknaditi izgubljenu energiju. Mali paketići grožđica jednostavni su za primjenu, gotovo se nikada ne kvare i dostupni su tokom cijele godine. Grožđice su jedan od glavnih sastojaka u kolačima i raznim drugim slatkišima.

Sočna naborana kožica grožđica jako je zdrava. Pročitajte o ljekovitim svojstvima sušenih bobica grožđa.

Poznato je da voće i u svježem i u suhom stanju najčešće nosi isti naziv, ali u slučaju suhog oblika grožđa ovo pravilo ne važi. Jedinstveni naziv – grožđice, potiče od latinske riječi racemus, što znači nakupina boba ili bobica.

Grožđice nastaju dehidracijom grožđa, bilo sušenjem na suncu, bilo mehaničkim procesom sušenja u sušarama. Sočno meso bobica šećernog okusa okružuje naborana kožica. Boja im varira, od tamnosmeđe s primjesom ljubičaste do svijetlih vrsta. Najbolje grožđice potiču od grožđa muškat.

Najstariji zapisi pokazuju da su se grožđice proizvodile u Perziji i Egiptu. Osim toga, stari Rimljani toliko su ih cijenili da su njima ukrašavali oltare na kojima su prinosili žrtve bogovima, koristili su ih kao sredstvo plaćanja, ali i kao nagrade za pobjednike sportskih priredbi.

Grožđice se mogu jesti samostalno ili sa sirom, orašastim plodovima, te zobenim pahuljicama. Slažu se sa jelima od riže i couscousa, a kolače dodatno aromatizuju. Vodeći svjetski proizvođači grožđica danas su Kalifornija, Australija, Turska, Grčka, Iran i Čile. Iako se za hranu koja je slatka i ljepljiva poput grožđica smatra da je štetna jer uzrokuje propadanje zuba, novije istraživanje dokazalo je upravo suprotno. Fitohemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zuba, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine. Pored toga, uz suhe šljive i marelice, grožđice spadaju u voće s najvećim udjelom antioksidanata. Preporučuju se osobama koje boluju od osteoporoze, u terapijama estrogenom kod žena u menopauzi i često se primjenjuju kao dodatak prehrani za popravljanje krvne slike.

Legenda kaže da su 1873. godine prve sadnice grožđica u Kaliforniji nastale prirodnim putem, a ne od strane zemljoradnika. Veliki val vrućina pogodio je dolinu prije berbe grožđa i većina bobica se na čokotu posušila, prenosi blog Zdrave namirnice.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

2 mjeseca ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 mjeseca ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

5 mjeseci ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

6 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

6 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

6 mjeseci ago