Categories: Recepti

Ljekovita zova, ili bazga kako je još zovemo

Zova je dosta poznata biljka kod nas, ljekovita je i cijenjena kao prirodni lijek u slučaju različitih problema.

Zova ili bazga se često koristi kao prirodni lijek koji regulira stolicu, pročišćava krv i poboljšava apetit. Pomaže nam na još mnoge načine, pa da vidimo kako se koristi zova i zbog čega je tako ljekovita.

Zova je biljka puna vitamina, a ljekovita svojstva su sadržana u svim njenim dijelovima. Cvjetovi zove su sitno bijeli, a ističu se izraženim i ugodnim mirisom. Cvjetovi zove u sebi sadrže eterična ulja u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina. Plod pak sadrži glikozide, tanine, te malo eteričnog ulja. U plodu možemo pronaći i šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi ovi sastojci nam pomažu, pogotovo ako ih znamo dobro iskoristiti.

Čaj od zove

Svi dijelovi biljke su bogati željezom, natrijem i kalijem. Čaj od cvijeta zove pomaže u slučaju groznice, a dobar je i za stimuliranje znojnih žlijezda. Također, čaj od zove potiče lučenje mokraće, te liječi neuralgiju i išijas. Ako zovi dodate i kamilicu, lipu i koru vrbe, dobili ste čaj koji ublažava simptome gripe, upale gornjih dišnih putova i simptome reume.

Ljekoviti pripravci od zove

Od zove radimo razne čajeve, sokove i druge ljekovite i nadasve ukusne pripravke. Jako su zdravi i ukusni, pa ih rado koristimo. Napisat ćemo nešto o njima i recept za pripremu nekih najviše korištenih.

Čaj od zove – Prvo ćemo spomenuti čaj koji je jako ljekovit i najčešće se koristi kao preventivno sredstvo protiv gripe i prehlade. Bobice zove su bogate vitaminom C, flavonoidima, i bjelančevinama. Svi ovi elementi su dobri protiv virusa, zbog čega je čaj od bobica zove efikasno preventivno sredstvo protiv spomenutih bolesti.

Kliničkim istraživanjima u Izraelu dokazano je da zova smanjuje rizik od prehlade i gripe, a pored toga u znatnoj mjeri umanjuje intenzitet neugodnih simptoma bolesti i skraćuje njihovo trajanje.

Pripremite čaj od ekstrakta bobica zove, ili od cvjetova zove. Ukoliko koristite ekstrakt, neka to bude između jedne žličice i jedne žlice, dva puta dnevno. Ako se pojave simptomi prehlade ili gripe, povećajte na četiri doze dnevno.

Čaj od zove dobar je za znojenje. Priprema se tako što se 10 g zovinog cvijeta prelije litrom ključale vode, poklopi i nakon pola sata procijedi i zasladi žličicom meda. Pije se topao čaj po jedna šalica na dva sata.

Ljekoviti napitak od zove, za čišćenje krvi – Donosimo vam i recept za ljekoviti napitak od zove, koji će pomoći da očistite krv, uklonite osip po tijelu, ozdravite bubrege, jetra, pluća, želudac i crijeva.

Uzmite 7 do 8 listića zove i prelijte ih sa 2 decilitra proključale vode. Kuhajte listiće na laganoj vatri oko 8 minuta. Nakon toga procijedite čaj koji ste dobili, zasladite ga sa žličicom meda, i lagano popijte.

Čaj za iskašljavanje – Pripremite mješavinu od 30 grama cvijeta zove, 30 grama podbijela, te 20 grama cvijeta bijelog sljeza i 20 grama komorača. Uzmite 3 žlice ove mješavine i poparite sa 4 decilitra ključale vode, a zatim sve poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Procijedite tekućinu i pijte ju toplu, svaka dva sata po jednu žlicu.

Tinktura za vitalnost tijela – Uzmite 4 grozda cvjetova zove i poparite ih sa pola litre ključale vode. Dodajte 50 mililitara alkohola i poklopite. Nakon dva sata procijedite tekućinu. Dobili ste tinkturu. Pola tinkture pretočite u kadu, u vodu za kupanje, a pola ostavite za sljedeći put. Kada potrošite, kroz neko vrijeme možete napraviti još tinkture.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago