Ljekovita biljka Aloe vera – Kako se koristi u narodnoj medicini?

Odavno je Aloe vera poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je “Kraljicom ljekovitih biljaka”.

U svijetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na otoku Barbados i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Riječ Aloe dolazi od latinske forme arapskog naziva “Aloeh”, Sirijskog “Alwai” ili hebrejskog “Halal”, čije je značenje “izuzetno gorka materija”, što ukazuje na izuzetno gorku žutu tečnost koju sadrži biljka, a koja se nalazi neposredno ispod tankog kožastog tkiva odnosno kore.

Komercijalni naziv Aloa Vera je latinskog porijekla i znači “prava Aloa”. Žuti “ljekoviti” sok se u ljekovite svrhe koristi još od 4 stoljeća p.n.e.

Aloa je hranljiva i blagotvorna biljka za svaku stanicu ljudskog organizma. Kada je stanica zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala. Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Sama ljekovitost Aloe vere se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrijednosti.

Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 vrste imaju ljekovito djelovanje a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

>> Aloe vera protiv ciste na jajniku

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka od kojih možemo spomenuti neke kao što su:

Vitamini: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina.

Minerali: Gel Aloe vere sadrži magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo.

Aminokiseline: Ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju bjelančevina. Gel aloe Vere osigurava 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel osigurava osam od osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u organizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom.

Enzimi: Enzimi iz grupe protaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavljanju bjelančevina, ugljikohidrata, masti i celuloze).

Saponini: Ovo su pjenušave (sapunaste) supstance koje imaju učinkovit efekt protiv bakterija, virusa i gljivica.

S N

Recent Posts

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

3 mjeseca ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

4 mjeseca ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

4 mjeseca ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

4 mjeseca ago

Kutija šibica donosi novi spektakl: Velika nogometna imena na veteranskome turniru

Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…

5 mjeseci ago

Osnovni obrasci kretanja za odabir vježbe za sportaše

Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…

5 mjeseci ago