Više od tisuću godina u Rusiji se proizvodi bezalkoholni napitak kvas.
Pravi se od raženog ili ječmenog slada, kvasca, vode i šećera, ili, još bolje, meda, a potiče i normalizira procese razmjene materija u organizmu. Po djelovanju ovo je piće slično kefiru, kiselom mlijeku, kumisu ili acidofilnom jogurtu. Kao svaki produkt vrenja kiselog mlijeka, i kvas regulira rad želudačno-crijevnog trakta, sprječava razmnožavanje štetnih bakterija, podiže tonus organizma te povoljno utječe na kardiovaskularni sistem.
Spomenuta ljekovita svojstva mogu da se objasne prisutnošću mliječne kiseline, vitamina, slobodnih aminokiselina, različitih šećera i mikro elemenata. Pored toga, kvas poboljšava apetit te ima veliku energetsku vrijednost zbog čega se i na Zapadu javio veliki interes za ovim pićem.
Višestoljetno iskustvo je pokazalo da kvas ima sposobnost da čuva zdravlje i povećava radnu sposobnost, naročito zato što smanjuje umor i vraća snagu, a to njegovo svojstvo potvrdili su i liječnici. To je i razlog zašto se preporučuje sportašima, pošto uz spomenute osobine, kvas potpomaže i povećanje mišićne mase. Bakteriolozi, infektolozi i stručnjaci za higijenu utvrdili su da kvas ima i antibaktericidna svojstva. Priprema kvasa po starim receptima je dosta delikatan i dugotrajan posao koji traje i sedamdesetak dana, ali se isplati. No, umjesto toga, može da se pije i onaj industrijski.
Za pripremu ječmenog kvasa potrebno je 2 kilograma ječma, 600 grama šećera, 400 grama pivskog kvasca, deset litara vode i kim. Ječam treba dobro propeći, dok ne postane svijetlosmeđ, a zatim ga zaliti vodom i kuhati na tihoj vatri sat do sat i pol. Nakon toga treba ga procijediti, dodati šećer i kim te ohladiti. Poslije izvjesnog vremena dodati ohlađeni odvar kvasca i ostaviti sve na toplom 48 sati. Prevreli kvas pretočiti u boce i staviti na hladno mjesto. Može da se pije kroz tri dana.
Sastav slada – Ako se kvas pravi od slada, jako je važno znati da on u 100 grama sadrži 80 miligrama kalcija, 340 miligrama fosfora, do 13 miligrama željeza, 1.8 miligrama bakra, do 8 miligrama mangana, 5 miligrama molibdena, 3.5 miligrama cinka i 11 misligrama kobalta. Tu je i osam nezamjenljivih aminokiselina poput vamina, leicina, izoleicina, fenilalamina, metionina, triptofana, lizina i treonina.
Od vitamina tu pronalazimo po 0,2 miligrama vitamina B1, vitamina A, piridoksina, vitamina B2, 1.2 miligrama vitamina PP, 0,3 miligrama vitamina H i 1.9 vitamina E.
Litra kvasa sadrži dva grama bjelančevina, 50 grama ugljikovodika, tri grama organskih kiselina i spomenute vitamine.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…