Kažu za badem da je među najzdravijim namirnicama na svijetu. Zbog čega je badem tako dobar?
Iako mnogi misle da badem pripada grupi orašastih plodova, riječ je o koštuničavom voću, što znači da je badem u bliskom srodstvu sa šljivom, višnjom, marelicom i breskvom.
Plodovi badema, odnosno jezgre ove koštice su oduvijek jako cijenjene, što zbog okusa, što zbog zdravlja, a sve je to doprinijelo velikom širenju biljke svugdje po svijetu, gdje god klima dopušta biljci slobodan rast.
U Kaliforniju je badem donesen tek u 18. stoljeću, a danas je ta država SAD-a najveći proizvođač badema u svijetu.
Ako želimo uraditi podjelu badema, onda kažemo da su poznate dvije vrste badema koje najlakše raspoznajemo, a to su slatki badem (Prunus amygdalis dulcis), odnosno badem koji skoro svakodnevno konzumiramo, i gorki badem (Prunus amygdalis amara).
Gorki badem zbog svoje gorčine ne konzumiramo kao namirnicu, pogotovo ne kao poslasticu, ali se koristi u raznim preparatima zbog izrazito visoke koncentracije vitamina B17.
Zanimljiva naučna otkrića daju nam naslutiti da badem može spriječiti pojavu dijabetesa tipa 2
Naime, neke novije studije pokazuju da svakodnevnim konzumiranjem badema utječemo na smanjivanje porasta šećera u krvi nakon obroka. Ova ljekovita namirnica jako dobro djeluje na naš organizam, kao i osjetljivost organizma na inzulin.
Dokazano je da, ukoliko osoba koja već boluje od dijabetesa tipa 2 uzima badem, smanjuje se potreba za umjetnim inzulinom. Osim toga, redovna upotreba badema u ishrani smanjuje razinu lošeg kolesterola, a podiže razinu dobrog kolesterola u krvi.
Stoga ne čudi što su se našli na listi među 50 najzdravijih namirnica svih vremena. Otkrivamo neke manje poznate činjenice o ovim plodovima.
Bademi su istog roda kao i breskve – Orašasti plod kojeg nazivamo bademom tehnički je voće tvrde ljuske koje raste na drvu badema, a pripada obitelji prunusa. Ova kategorija uključuje stabla koja daju jestivo voće poput trešanja, šljiva, breskvi i nektarina. (Zar vam koštice tog voća ne nalikuju orašastim plodovima, kad malo bolje razmislite). Bademi i voće koje spada u istu skupinu mogu prouzročiti iste alergijske reakcije.
Spadaju u orašaste plodove s najnižom kalorijskom vrijednošću – 30 grama badema sadrži približno isto kalorija (160) kao indijski oraščići i pistaciji. Imaju više kalcija nego bilo koje drugo orašasto voće. Sadrže i devet grama nezasićenih masti koje nisu štetne za srce, šest grama proteina, i 3,5 vlakana u samo jednoj porciji.
Najbolji su sirovi ili suho prženi – Kupujete li pakiranje badema u trgovini vodite računa da nisu prženi u nezdravim masnoćama. Radije potražite sirove ili pržene bez ulja i masnoća.
Napravite bademovo mlijeko – Sve što trebate su bademi, zaslađivač po vlastitom izboru, malo vode i blender!
Dobri u borbi protiv srčanih bolesti – Bademi, prema istraživanju iz 2006. godine, sadrže prilično visoku količinu elemenata za borbu protiv bolesti. Samo 30 grama badema ima jednaku količinu polifenola kao i šalica brokule ili zelenog čaja. Polifenol je antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolesti srca. No, budući da je to istraživanje financirao kalifornijski Odbor za promociju badema, treba ga uzeti s dozom opreza.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…