Kako nam dolaze hladniji dani, i zimsko doba usredotočili smo se na to kako da vam pomognemo da bez bolesti dočekate proljeće i toplije vrijeme.
Riječ je dakle o cjelogodišnjem zadatku, jer upravo konstantnom konzumacijom svježih i sezonskih namirnica stvaramo u organizmu zalihe koje su nam kasnije potrebne. Vitamini koje ćemo izdvojiti kao najpotrebnije su vitamin A, C i E, te minerali koji imaju antioksidativno djelovanje, poput mangana, bakra, željeza, cinka, selena i magnezija.
Svi nabrojani sastojci najbolji su kada se konzumiraju putem hrane jer je tada najsigurnija apsorpcija. Hrana sadrži i druge hranjive tvari koje djeluju sinergijski s određenim vitaminom, mineralom, fitonutrijentom, aminokiselinom te omega 3 masnom kiselinom time potiče njegovu fiziološku funkciju u tijelu i tako pridonosi optimalnom zdravlju.
Vitaminom A su bogate namirnice poput mrkve, batata, tikve, marelica, suhi šljiva, grejpa, teleće jetre, špinata i brokule. Vitamin C pronalazimo najviše u citrusima, bučinom sjemenu, batatu, brokuli, jagodama, paprikama, kupusu, celeru, peršinu, brokulama, kiviju, malinama i ananasu.
Vitaminom E obiluju suncokretove sjemenke, masline, bademi, kivi, raštika i kelj. Mangan pronalazimo u cimetu, raštici, malinama, češnjaku, zobi, slanutku, cikli, pšenici i sjemenkama lana. Bakar je jako zastupljen u namirnicama poput teleće jetre, šampinjonima, blitve, sezama, kelja, indijski oraščića, rajčice, suncokreta, đumbira, batata, kivija i bućinih sjemenki.
Željezo najbolje možemo uzeti iz špinata, blitve, brokule, kelja, leća, divljači i bundevine, odnosno bućine sjemenke. Karotenoide pronalazimo u batatu, mrkvi, buči, raštici, blitvi, celeru, brokuli, a selen u češnjaku, zobi, ječmu, srdeli, telećoj jetri, jajima i suncokretovim sjemenkama.
Omega 3 masne kiseline najbolje uzimamo iz plave ribe i lanenih sjemenki.
Za imunitet je iznimno važno da organizam, pogotovo dječji ne opterećujemo nepotrebnim namirnicama poput jednostavnih šećera i ugljikohidrata iz raznoraznih slatkiša.
Obroke pripremajte kod kuće – Najbolje je slatkiše i grickalice pripremati kod kuće zajedno s djetetom. Tada birate najbolje sastojke i znate što ste stavili, a i dijete je sudionik pripreme pa će rado konzumirati ono što je pripremalo.
Kao ideju za doručak možete ponuditi grejp s jogurtom i žitaricama, ručak štapići batata s kiselim zeljem, bučinim uljem i češnjakom, međuobroci su ispunjeni štapićima mrkve i celera s namazom od suncokretovih sjemenki, a za desert poslužiti kuglice od suhih šljiva. Naravno da se dane namirnice mogu kombinirati i drugačije, a u nedostatku vremena mogu se i samostalno pojesti. Eto kako uz malo truda i mašte naš organizam svakodnevno može biti ispod antioksidativnog štita.
Izvor: Klokanica.hr
Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…
Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…