Klice su živa hrana za savršeno zdravlje – Klice možete sami sebi uzgojiti kod kuće

Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti u svom vlastitom domu. Nevjerojatan nutritivni sastav klica čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže ka savršenom zdravlju.

Dobrobiti klica spominju se u Bibliji, u knjizi o Danielu. Klice su bile popularne i u Kini još prije 5000 godina.

Naime, liječnici su ih propisivali za liječenje mnogih bolesti i tegoba koje su mučile čovjeka.

Danas je popularnost klica sve više u porastu, što i ne čudi s obzirom na njihovu pristupačnu cijenu i bogatu nutritivnu vrijednost.

Klice možete uzgojiti i sami u svom domu od sjemenki određenih biljaka. Na primjer, za uzgoj klica dobre su sjemenke suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve. Klijati možete i mahunarke te orašasto voće.

Njihov blagotvoran učinak na zdravlje može se vidjeti brzo, a studije su razotkrile i zbog čega je to tako.

Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem. Taj naizgled, tek simboličan proces, obogaćuje biljku vrijednim i po zdravlje dobrim nutrijentima.

Nutritivna vrijednost klica

Vitamini: Sadržaj vitamina drastično se povećava tijekom klijanja. To osobito vrijedi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih sjemenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti i 20 puta tijekom klijanja.

Masne kiseline: Sadržaj esencijalnih masnih kiselina također buja prilikom klijanja. Većina ljudi ima manjak esencijalnih masnih kiselina. Redovitim konzumiranjem klica lako možete riješiti taj problem.

Vlakna: Sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i žitaricama znatno se povećava klijanjem. Vlakna su najvažnija za probavu i mršavljenje, jer se vežu na masti i toksine u našem tijelu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.

Enzimi: U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svježem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste bjelančevina koje djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Kvaliteta bjelančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama poboljšava se onog trena kada biljke proklijaju.

Minerali: Tijekom klijanja minerali se vežu za bjelančevine, što tijelu olakšava njihovu apsorpciju. To vrijedi i za alkalne minerale kao što su kalcij, magnezij, željezo, kalij i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkaliziraju tijelo. Mnoge bolesti, uključujući rak, povezivane su s viškom kiselosti u tijelu.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

2 mjeseca ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 mjeseca ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

5 mjeseci ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

6 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

6 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

6 mjeseci ago