Categories: Savjeti i Trikovi

Kako prirodnim lijekovima liječiti vrtoglavicu? Zbog čega nastaje vrtoglavica?

Vrtoglavica se može okarakterizirati kao osjećaj poremećaja ravnoteže. U nastavku pročitajte još o vrtoglavici, simptomima i načinu liječenja. Prirodni lijek za vertigo napisali smo u nastavku.

Vrtoglavica je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj funkcioniranja centra za ravnotežu.

Izrazito je neugodan poremećaj, ali ju je u velikom broju slučaja moguće liječiti. Nužno je pravodobno otkrivanje uzroka vrtoglavice, koji mogu varirati od bolesti mozga do poremećaja u unutarnjem uhu. Zbog toga nemojte čekati s javljanjem svojem liječniku obiteljske medicine.

Vrtoglavica je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj funkcioniranja centra za ravnotežu. Osim moždanog debla, za ravnotežu je zadužen i mali mozak, čija je funkcija da regulira primljene signale.

Kod vrtoglavice perifernog podrijetla uzrok bolesti nalazimo u unutarnjem uhu, a ovdje se mogu očitovati i poremećaji sluha. Kada se uz vrtoglavicu javljaju mučnina i povraćanje, potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a često će pomoći i lijekovi za smirenje.

Uzroci vrtoglavice mogu biti: Bolesti srca i krvnih sudova (arterioskleroza, visok tlak, nizak tlak, aritmije, aortna stenoza), poremećaj metabolizma (npr. dijabetes ali i nizak nivo šećera u krvi), poremećaji ili oboljenja cirkulacije (npr. anemija), bolesti živčanog sistema (nervoze, depresije, migrene). Također, vrtoglavice mogu biti izazvane bolestima uha (npr. otitis), osteohondrozom, trovanjem (npr. lijekovima ili alkoholom), infekcijama.

Mogu se javiti i kao posljedica traumatskih povreda lubanje i mozga, promjene vremena, hormonskih promjena (klimaks, trudnoća). Jedan od uzroka može biti i visok stupanj kratkovidosti.

Vrtoglavice mogu biti praćene mučninom, povraćanjem, bljedilom, znojenjem, tahikardijom.

Liječenje vrtoglavice narodnom medicinom uz pomoć prirodnih lijekova

Specijalista ruske narodne medicine Irina Borovskaja na Internet stranici www.narmed.ru piše da se vrtoglavice mogu liječiti različitim farmaceutskim preparatima koji djeluju na centralni vestibularni sistem. Liječenje farmaceutskim proizvodima je, tvrdi, dugotrajno, najmanje mjesec dana. Borovskaja kaže da je veoma efikasan način za liječenje ovog poremećaja – otklanjanje uzroka vrtoglavice. Na primjer, ako je uzrok anemija izazvana nedostatkom željeza u krvi – preporučuje se terapija preparatima željeza. Ako vam se vrti u glavi zbog otitisa (upale uha) – pomoći će antibiotici, a kod osteohondruze -redovno vježbanje.

Prirodni lijek za vertigo

Narodna medicina za liječenje vrtoglavice predlaže sljedeće recepte:

Uzmite 100 ml bilo kojeg biljnog ulja, dodajte u njega 30ml eteričnog ulja od crnogorice (jela, bor) i 10 ml eteričnog ulja eukaliptusa. Dobro izmiješajte. Čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi na tamnom mjestu. Kad osjetite vrtoglavicu 1-2 kapi mješavine utrljajte u predjelu sljepoočnica. Uzmite po 100 grama korijena božura, listova metvice i cvijeta lipe. Dobro izmiješajte. Dvije čajne žličice smjese prelijte sa dvije čaše ključale vode i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite i popijte tijekom dana. Terapija traje dok ne potrošite smjesu.

Čaj od plodova, cvjetova ili listova gloga: 1 žlicu gloga prelijte čašom ključale vode, pustite da odstoji 2-3 sata. Procijedite i pijte uz ručak i večeru po pola čaše. Terapija traje mjesec dana. Prije nego što isprobate neki od recepata narodne medicine posavjetujte se sa liječnikom.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago