Naučite kako da kod kuće, sami sebi uzgojite ovu ljekovitu gljivicu.
Ova gljiva je poznata i pod imenom meduzomices i naročito – kombuha.
Tri do četiri dana nakon što je kombuha provela u ohlađenom zaslađenom čaju, dobiva se kiselkasti, blago alkoholizirani i gazirani napitak – čajni kvas. Zreo čajni kvas sadrži saharozu i od nje formiranu glukozu i fruktozu, malu količinu vinskog špirita, mliječnu, glukonsku, octenu kiselinu i gas rastvoren u tečnosti – ugljičnu kiselinu, aromatične i druge materije koje se i inače nalaze u čaju.
U nekim vrstama kombuhe nalaze se mikrobi octene fermentacije koji pretvaraju grožđani šećer u glukonsku kiselinu, koja se jedina sa viškom soli kalcija i kristalizira se na dnu posude.
Ljekovitost čajnog kvasa – Na internet stranici www.narmed.ru tvrde da je čajni kvas kao ljekovito sredstvo protiv nekih bolesti bio poznat još u XIX stoljeću. Naročito je bio efikasan kod starijih osoba. Krajem XIX stoljeća već je bilo poznato da konzumacija čajnog kvasa značajno poboljšava opće stanje starijih ljudi koji pate od arterioskleroze i da je koristan kod čitavog niza oboljenja crijevnog trakta (na primjer, kod kroničnog zatvora).
Kasnija istraživanja kemijskih i bioloških svojstava proizvoda koji se dobiju djelovanjem čajne gljive potvrdili su antimikrobno (antibiotsko) djelovanje čajnog kvasa. Ta svojstva zavise od taloženja (7-8 dana rasta gljive) posebnog antibiotika meduzina, koji je prilično otporan na kiseline, zagrijavanje i pri tom netoksičan.
Ustanovljeno je, također, prisustvo vitamina koji se, najvjerojatnije formiraju od tvari iz čaja. Čajni kvas je indiciran kod poremećaja probave i različitih poremećaja želudačno-crijevnog trakta, naročito kod ljudi koji vode sjedeći način života. Ovaj napitak pomaže kod glavobolja neuralgijskog porijekla, nekih oblika angine, konjunktivitisa, zagnojenih rana na koži i kao baktericidno sredstvo. Napitak koji se dobije nakon djelovanja gljive tri do sedam dana, pije se po pola čaše na sat vremena prije jela 3-4 puta dnevno. Kod želudačno-crijevnih oboljenja preporučuje se, nakon uzimanja napitka od kombuhe, ležanje na desnom boku sat vremena. Kod različitih angina i tonzilitisa preporučuje se ispiranje grla, a kod prehlade – ispiranje nosa ovim napitkom. Napitak koji se dobije od kombuhe nema kontraindikacija.
1-2 čajne žličice čaja (možete koristiti i filtar vrećice) prelijte sa 1,5 l ključale vode. Poklopite i pustite da se ohladi. Dodajte 150 grama šećera ili meda, promiješajte da se otopi (količinu šećera odredite prema ukusu).
Procijedite dobiveni čaj u staklenku od 3 litre i u nju stavite čajnu gljivu. Staklenku zatvorite čistom krpom ili gušćom gazom. Imajte na umu da je čajna gljiva – živo biće i da ne smijete zatvarati staklenku poklopcem jer će bez kisika gljiva uginuti.
Povremeno izvadite gljivu iz staklenke i isperite je pod tekućom vodom. Staklenku u kojoj potapate gljivu također morate povremeno oprati.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…