Količina izlučene ureje veća je ukoliko osoba unosi više proteinske hrane, međutim, u slučaju smanjenja bubrežne funkcije, dolazi do nagomilavanja otpadnih materija u krvi, stanja poznatog kao uremija ili azotemija.
Problemi sa srcem, dehidracija i krvarenje u probavnom traktu također mogu biti uzrok povećanja ureje u krvi.
Uremija je najteži oblik kronične bubrežne insuficijencije (slabosti) i manifestira se čitavim nizom simptoma koji su posljedica teških poremećaja u mnogim organima i sistemima. Jedan od specifičnih znakova jeste svrab koji se najvjerojatnije javlja uslijed nagomilavanja kalcij soli u koži, a zbog stalnog češanja bolesnik često ima ogrebotine i rane.
Ubrzano disanje i grčevi u mišićima, naročito u potkoljenicama, također su tipični znaci uremije koja je nerijetko praćena mučninom, povraćanjem, dijarejom, jutarnjom žeđi i takozvanim uremijskim zadahom. U najteže poremećaje ubrajaju se gastritis i čir, koji ukoliko prokrvari, ugrožava život bolesnika. Javljaju se i kardiovaskularni poremećaji, a osim hipertenzije, može doći i do uremijskog perikarditisa koji se češće javlja kod muškaraca i karakterizira se bolom u grudima. Oštećenje perifernih živaca, naročito u nogama, prilično je česta i teška posljedica uremije. Vrlo je neprijatna za bolesnike, a manifestira se trnjenjem, bolovima i otežanim hodom.
Ukoliko se jave znaci uremije, bolesnik se mora obavezno prenijeti u bolnicu, gdje ipak ima mogućnosti da mu se pomogne. Riječ je o najtežem obliku bubrežne slabosti i dovodi do poremećaja u mnogim organima. Mnogo je važnije poduzeti preventivne mjere, kako uopće do uremije ne bi ni došlo, a one se sastoje u sistematskom, pravilnom liječenju oboljenja bubrega i pridržavanja propisane dijete i odgovarajućih higijenskih mjera. Dakle, hospitalizacija je neophodna, jer samostalna terapija ne daje rezultate u tom slučaju.
Ipak, ako želite stanje liječiti prirodnim putem, uz pomoć biljaka tada možete pomiješati jednake dijelove uve, sitnice, rastavića, troskota i zečjeg trna, pa četiri žlice mješavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procijediti čaj i piti tijekom dana.
Možete oprobati i ovu mješavinu: Pomiješati jednake dijelove bosiljka, lista i pupoljka breze, troskota, lista peršina i cvijeta zove, pa četiri žlice te mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno prije jela.
I na kraju ova mješavina ljekovitih trava može biti od pomoći: Pomiješati jednake dijelove rastavića, cvijeta zove, troskota, lista i pupoljaka breze i kukuruzne svile, pa 4 žlice dobivene mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti tijekom dana.
Što kažu nutricionisti u ovom slučaju?
Prema mišljenju nutricionista, da bi liječili, odnosno ublažili simptome ove bolesti možete oprobati da se pridržavate sljedećih savjeta.
Prvih nekoliko tjedana treba uzimati svježe iscijeđene sokove s medom, a kasnije džem, ulje, neslani maslac, rižu, krumpir i biskvite. Nakon dva mjeseca se postepeno prelazi na ishranu s proteinima uz dodatak soli. Preporučuje se konzumiranje kravljeg mlijeka ali samo jedna čaša dnevno. Kasnije se u ishranu polako uvode meso i jaja, a količina se postepeno povećava.
Neophodno je ograničiti unos proteina na 0,6 g/kg tjelesne mase, kao i kalija i fosfora. Po 5 g proteina sadrže ove namirnice: 40 g tijesta, 75 g riže, 60 g kruha i 1 dl jogurta.
Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…