Categories: Savjeti i Trikovi

Istine i zablude o vitaminima

Posljednjih godina se velika pažnja pridaje vitaminima i mineralima, ali kroz ishranu.

Pored konzumiranja hrane koja je bogata ovim sastojcima dosta često uzimamo vitaminske preparate jer smo uvjereni da ćemo na taj način bolje očuvati naše zdravlje.

Što je istina, a što zabluda? Sve vitamine dijelimo na one koji su topivi u vodi i one netopive koji se skladište u mastima. U vodi se rastvaraju vitamini grupe B, koji su značajni kao regulatori mnogobrojnih fizioloških funkcija. Zloupotreba ovih vitamina ne može da postoji jer ne mogu da se nagomilaju u organizmu. Višak vitamina B, kao i drugih koji su topivi u vodi, izlučuje se mokraćom. Dobar izvor grupe vitamina B su žitarice, ali žitarice koje nisu oljuštene, svjež kvasac te iznutrice. Folna kiselina je značajna u ishrani, pogotovo u ishrani trudnica. Ova kiselina se nalazi u svom zelenom lisnatom povrću i u iznutricama.

Dnevne potrebe za folnom kiselinom su 200 mikrograma, a u slučaju planiranja trudnoće svakako se trebate obratiti vašem liječniku koji će propisati uzimanje folne kiseline.

Danas se mnogo govori o vitaminu C, kojem se često daje prevelik značaj. Minimalna dnevna doza je 60 miligrama, dok je optimalna doza ovog vitamina 200 miligrama. Sve doze vitamina C veće od 500 miligrama dnevno su nepotrebne i nisu korisne jer se izlučuju putem mokraće. Ovog vitamina ima u svom žutom, zelenom, narančastom i crvenom voću i povrću, pa ukratko uvijek spomenemo citruse kao glavni izvor vitamina C.

Treba obratiti pažnju na to kako čuvamo ove namirnice, jer vitamin C propada na sobnoj temperaturi, a tijekom kuhanja namirnica on se gubi u potpunosti.

Druga velika grupa vitamina su oni topivi u mastima. Svaki prevelik unos ovih vitamina može biti nepovoljan po organizam, jer mogu biti toksični. Oni se ne izlučuju lako, čak što više ta grupa vitamina se skladišti u našem organizmu. Dakle, velike su im rezerve u organizmu i obično nisu deficitarni. Kao što je vitamin C antioksidant, i u ovoj grupi ima vitamina sa antioksidacijskim svojstvima. To je biljni dio vitamina A, betakarotin. On se nalazi u svom žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, a značajan je u prevenciji nekih malignih bolesti. Betakarotin je osjetljiv na svjetlost i uništava se kuhanjem. Vitamin E je značajan u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. On čuva stabilnost stanične membrane i onemogućava da loši slobodni radikali oštećuju stanicu u pravcu ateroskleroze ili u pravcu malignih bolesti. Ovaj vitamin se često uzima u nedovoljnim količinama, što može biti opasno.

Za još malo detalja o vitaminima pročitajte članak Abeceda vitamina.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago