Categories: Savjeti i Trikovi

Hladni prsti mogu biti simptom sporog metabolizma i manjka željeza u krvi

Već smo u par navrata spominjali hladne ruke i stopala, te moguća zdravstvena stanja na koja mogu upućivati spomenuti simptomi.

Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na nedostatak željeza u krvi, kako prepoznati i kako postupiti da se sastav krvi vrati u normalu.

Ako imate problema sa hladnim stopalima ili prstima na rukama, sigurno se pitate da li je riječ samo o pokvarenom unutrašnjem termostatu ili je to znak ozbiljnijih problema? Hladna stopala ili hladni prsti na rukama mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme ili stres, ali i na nedostatak željeza u krvi.

Znakovi koje spominjemo mogu se javiti ukoliko postoji smanjena funkcija štitne žlijezde, ako ste pod stresom, imate dijabetes ili nedostatak željeza u krvi.

Da bi tijelo održalo stalnu unutrašnju temperaturu koristi se termogenezom, koja funkcionira na način da mozak naređuje krvnim kapilarama da se šire kako bi propustili krv i time omogućili zagrijavanje, ili da se stegnu i tako uspore protok krvi i potaknu hlađenje. Ako taj mehanizam nije savršen, to prvo osjećaju ekstremiteti, najudaljeniji od srca.

Ako osim hladnih ruku, neprestano osjećate umor, srce vam brže lupa i često osjećate vrtoglavicu, provjerite razinu željeza u krvi, jer postoji mogućnost da patite od anemije. Trebate znati da je željezo glavni sastojak hemoglobina, odnosno molekula koji prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. Ako je razina željeza ispod normale, manje je i hemoglobina, pa tkiva raspolažu s manje kisika za proizvodnju toplote.

Dakle, ukoliko sumnjate da patite od anemije, svakako uradite krvne pretrage da vam liječnik potvrdi vašu sumnju, a shodno time uradite korake potrebne da se vaša krvna slika popravi.

Osim mnogih lijekova, i terapije koju vam liječnik propiše, postoji mnogo načina na koje i vi sami možete utjecati na kvalitetu vaše krvne slike. Pročitajte malo na temu, što je anemija i kako se liječi. Odaberite namirnice koje vam odgovaraju i koje će pomoći da obogatite vašu krvnu sliku svim potrebnim elementima.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

4 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago