Categories: Razno

Dvije nove studije u vezi liječenja migrene – Što kažu?

Saznajte što su pokazali rezultati dviju studija u vezi liječenja migrene?

Jedna istražuje vezu između migrene i otvora u srcu, dok se pomoću druge želi dokazati kako bi akupunktura mogla da bude djelotvorna kao i uobičajeni tretman lijekovima za migrenu.

Studija poznata kao MIST, odnosno migrenska intervencija sa Starfleks tehnologijom, je prva u kojoj je ocijenjena djelotvornost olakšavanja migrene kirurškim putem kojim se zatvaraju otvori u srcu nazvani PFO. Ti otvori, koji se nalaze u zidu koji razdvaja gornje komore od srca, neophodni su kod fetusa, jer omogućavaju da krv cirkulira tijelom bez kretanja prema plućima i normalno se zatvaraju nakon rođenja. Međutim, manji postotak odraslih osoba ima te otvore, a oko polovica njih ima ozbiljne migrenske glavobolje. U istraživanju rađenom u Engleskoj, učestvovalo je 147 pacijenata sa ozbiljnim migrenama i sa srednjim do velikim otvorima u srcu. Većina, ali ne i svi, prijavila je smanjenje migrena nakon operacije. Ipak, ostaje činjenica da smanjenje migrene nije opće, što dovodi pojedine liječnike u nedoumicu da li je kirurški zahvat pravi tretman. Druga, studija sa jednog Univerziteta u Njemačkoj, zaključila je da je akupunktura efikasan tretman protiv glavobolje. Ona je naznačila da su pacijenti osjetili bol nekoliko dana nakon akupunkture.

>> Migrena

No ipak, poboljšanje je bilo isto, bilo da je pacijent tretiran pravom akupunkturom ili lažnom ili je uzimao uobičajene lijekove protiv glavobolje. Stuart Stark je direktor Centra za neurologiju i glavobolju u Aleksandriji, u Virdžiniji, koji kaže ‘Nema pravog naučnog dokaza da je akupunktura djelotvorna kao prevencija za migrenu i tenzičnu glavobolju. Postoje neke studije koje navode da je ona djelotvorna i ja sam imao pacijente koji su ustanovili da bi ona bila djelotvorna u njihovom slučaju. Mogu da kažem da većina pacijenata koje sam ja pregledao i predložio im da je probaju, nije imala dobit od akupunkture kao preventive migreni i glavobolji’.

Liječnici preporučuju pregled i konsultacije kako bi se odlučilo koji tretman i, da li bilo koji uopće, može da pomogne protiv migrene.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

2 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago